I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist

Tom Malmqvist fick i går Dagens Nyheters kulturpris för boken I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, men motiveringen att Malmqvist ”utifrån djupaste smärta lyckas skapa ett kristalliskt verk som återigen får oss att tro på litteraturens gestaltande förmåga”. Jag kan bara hålla med, det är en oerhört gripande bok. Så blogginlägget från förra året får i dag en ny chans.

Lillemor Åkerman

Varbergs bibliotek - människor, möten, medier

I_varje_ögonblick_är_vi_fortfarande_vid_livVissa böcker får en att släppa på alla försvar. T.ex. Marit Sahlströms Och runt mig faller världen. Även Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler är en sån där bok som det bara inte går att värja sig mot. Osentimentala med så på djupet mänskliga att även den mest hårdhudade måste låta sig dras med i känsloflödet.

En annan bok som definitivt kvalar in i samma kategori är I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmqvist. Han har tidigare publicerat två diktsamlingar, Sudden Death och Fadersmjölken, men det är först med den självbiografiska romanen I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv som han får sitt publika genombrott. Tyvärr är det en djupt tragisk händelse som ger Malmqvist många nya läsare. Å andra sidan är det en fantastisk bok, som vi läsare ska vara tacksamma över att få läsa.

I boken berättar Tom Malmqvist…

View original post 204 fler ord

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.