I Ingela Strandbergs fotspår

 

i_forfattarens_fotsparI boken I författarens fotspår: Litterära utflykter i Halland möter vi genom Anna Pia Åhslunds text Längta skog, längta asfalt (ett litet poem i sig) den nordhalländska landsbygd som under så många år inspirerat Ingela Strandberg.

Anna Pia Åhslund beskriver Ingela Strandberg som ”en barfotadiktare som lever nära naturen – det vimlar av träd, gräs, nässlor, rävar, älgar, tranor och hägrar i hennes böcker” och lyfter även fram de två teman som är så centrala i Ingela Strandbergs poesi – uppbrott och frihetslängtan.

Åhslund menar också fram att den existentiella dimensionen framträtt allt starkare på senare tid och att ”resan bort har blivit en resa hem, allt djupare in i det egna landskapet.” Kanske både bokstavligt och bildligt talat tänker jag.

GrimetonVi bjuds också in till en vandring i Ingela Strandbergs fotspår, med väg 153 som startpunkt, för övrigt så mustigt beskriven i Ode till väg 153, via dalgången mellan Rolfstorp och Grimeton, ”följande grusstigar och skogsstigar genom en av de äldsta jordbruksbygderna i Norra Halland.”. Vi möter åkerlandskap, skogklädda åsar, lövskog, fågelriken, våtmarker, lyckor och ängar. Anna Pia Åhslunds text och såklart Ingela Strandbergs poesi får mig att längta efter en närhet till naturen, som vi som bor i staden så lätt avskärmas från.
Illustration: Lars Lidman.
I författarens fotspår: Litterära utflykter i Halland är utgiven på CAL-förlaget 2009.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.