Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

det-mest-forbjudnaOm cirka en månad är det dags för SVT:s nya dramaserie, Det mest förbjudna. Serien är baserad på Kerstin Thorvalls delvis självbiografiska och kontroversiella roman med samma titel från 1976 och utspelar sig under ett tidspann på 17 år, 1959-2005. I tre timslånga avsnitt görs nedslag i Thorvalls liv 1959, 1968, 1976 och 2005. Regissör är Tova Magnusson och Cilla Thorell spelar huvudrollen.

Så här skriver SVT om TV-serien: ”Serien handlar om en modern kvinna i fel århundrade och spänner över en stor del av Kerstins liv, från 1959 och genom tiden då hennes skandalomsusade bok, Det mest förbjudna kom ut, och fram till att hon blir farmor. Tv-serien handlar om en yrkeskvinnas kamp mot konventioner och patriarkat. Men också om kampen mot psykisk sjukdom och konsekvenserna det får för hennes barn. Kerstin Thorvall är en kvinna som tar plats, och inte ber om ursäkt för det. En författare som är extra älskad för att hon aldrig förstod när hon borde hållit käft.”

Bokcirkla! Boken fick mycket uppmärksamhet och kritik när den gavs ut och är en bok som fortfarande tål att både läsas och diskuteras. Kanske blir vi läsare 2016 inte lika chockerade över huvudpersonens erotiska eskapader. Däremot kan boken med all sannolikhet väcka nya och helt andra tankar och ge upphov till en ny typ av diskussion. Det mest förbjudna finns att låna i en av våra fina Bokcirkla-kassar. 8 exemplar, 8 veckors lånetid. Så ta chansen att läsa boken, se TV-serien och sedan låta diskussionerna flöda!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.