Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

min-fantastiska-vaninnaAlla som följer kultursidorna i dagspress, lyssnar på kulturprogram eller tar del av boktips i radio och TV kan knappast ha undgått att vårens boksnackis är Min fantastiska väninna av Elena Ferrante. Den ingår i en serie på fyra delar, Neapelkvartetten, utgiven på italienska 2011. Böckerna skildrar bl.a. vänskapen mellan två italienska väninnor under ett tidsspann på sådär 60 år, med handlingen förlagd till Neapel (åtminstone i första delen). Nu finns alltså del ett på svenska och den så kallade Ferrante-febern har även nått Varberg, där vi har fått uppåt 70 reservationer på kort tid. Något som brukar vara förbehållit deckarförfattare och en ganska snäv skara sådana. Så det känns extra roligt att det är en episk roman om kvinnlig vänskap som lockar många läsare, huvudsakligen kvinnor men även en och annan man. Och detta är verkligen en roman för alla!

Vem som döljer sig bakom pseudonymen Elena Ferrante är en gåta som många försöker lösa, utan framgång hitintills. De lär bara vara hennes två förläggare som vet vem det är. Att det är en person med stor berättarlust står dock klart. Man sugs snabbt in i berättelsen och efter att ha läst klart första delen längtar jag redan efter del två – i synnerhet som första delen lämnar mig med ett mycket öppet slut.

Bokens berättare heter Elena Greco, kallas för Lennucia eller Lenù. Hennes väninna heter Raffaella Cerullo, kallas för Lina av alla utom Elena som kallar henne Lila. De lär känna varandra i småskolan på 50-talet och blir snabbt nära vänner. De är mycket olika på många plan och deras vänskap är långt ifrån självklar eller stabil; snarare komplicerad på ett sätt som inte alltid får vänskapen att leda till bra känslor för någon av dem. Styrkeförhållandet dem emellan varierar övertid, men i första boken tycker jag att det är Lila som framstår som den starkaste av dem. Jag misstänker att detta kommer att förändras allt eftersom åren går. Men boken handlar långt ifrån bara om vänskap. Den skildrar även livet i den lilla värld som är flickornas fram till mitten av tonåren – när bok ett slutar är flickorna runt 16 år. Det är en värld eller snarare ett kvarter, som präglas av manlig dominans, våld, förtryck, mord och fattigdom, men också en mycket levande plats där det finns utrymme för både fest, spirande kärlek, utflykter till havet, bildning och drömmar.

Del två kommer först i oktober 2016, det blir svårt att ge sig till tåls! Böckerna ska också filmatiseras, åttas avsnitt per bok. Det är bara att hoppas att SVT köper in den dag tv-serien blir klar, med detta passionerat skrivna stoff kan det inte bli annat än en njutbar version även på film.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.