Presidentens apelsiner av Abbas Khider

Abbas_Khider_orange-page-001I december 2015 skrev jag om boken Regnet luktar inte här av Duraid Al-Khamisi, en gripande bok en familjs flykt från Irak 1994, en flykt undan amerikanska missiler och Saddam Husseins säkerhetspolis. Familjen hamnade till slut som flyktingar i Sverige.

Författaren Abbas Khider, numera bosatt i Tyskland, flydde från Irak ungefär samtidigt, 1995. I boken Presidentens apelsiner skildrar han huvudpersonen Mahdi Muhsins liv innan också han tvingas fly från Irak. Dels skildras Mahdis uppväxt i Babylons kurdiska kvarter, ett behagligt liv fram till hans åttaårsdag då kriget mellan Iran och Irak bröt ut. Under de kommande åren förlorar han båda sina föräldrar och tvingas flytta till en farbror i an-Nasiriyya, vilket innebär ytterligare ett helvete för Mahdi.

1989, på studentskriviningarnas allra sista dag blir han, under en biltur tillsammans med vännen Ali, arresterad av Saddam Husseins säkerhetspolis, anklagad för samröre med någon förbjuden organisation, oklart vilken. Vännen Ali kom han aldrig mer att återse. Mahdi själv hamnar i fängelse där han får tillbringa två fruktansvärda år, ett helvete som skildras med stor inlevelse och trovärdighet. Det handlar om tortyr, svält, kyla, förnedring och om att bli förråd. Att det känns äkta är inte så konstigt, Khider har varit med om samma sak själv. Boken är visserligen ingen biografi säger han i en intervju i Svenska dagbladet i maj i år, men ”ingenting är osant. Allting har hänt. Jag har varit fängslad i Irak 11 gånger. Alltid utan rättegång. Befriats, flytt och överlevt.” Abbas Khider säger också i intervjun att skrivandet för honom är både ett sätt att slå tillbaka och att bearbeta allt som hänt. Det är dock inte frågan om någon hämnd: ”Den är bakom den stängda dörren, Och som sagt, den vill jag aldrig öppna mer. Antingen gräver man ner sig eller går framåt”.

Presidentens apelsiner är av förklarliga skäl ingen munter läsning. Men viktig. Vi får inte glömma de gamla konflikterna. Av dem kan vi lära oss mycket om dagens flyktingsituation. Det som hände Mahdi händer också i dag, inte minst i Syrien, men även på många andra håll runt om i världen. Dagens flyktingar kommer också att berätta en dag. I väntan på deras berättelser bör vi läsa skildringar som Presidentens apelsiner. Kanske kan de lära oss något om det som händer mitt framför våra ögon just nu.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.