Den mörkaste hemligheten av Alex Marwood

marwood_den_morkaste_hemligheten_omslag_inbAlex Marwood debuterade för några år sedan med den mycket välskrivna och spännande psykologiska thrillern Onda flickor. Ett par år senare kom Granne med döden och nu är Marwood tillbaka med en ny bok som passar perfekt för den som vill ha lite extra spänning i sommaridyllen. Boken heter Den mörkaste hemligheten och  en kvalificerad gissning är att Marwood har inspirerats av det s.k. Madeleinefallet. Ni minns säkert den lilla brittiska flickan som under en semesterresa till Portugal försvann från hotellrummet, där hon lämnats ensam med sina två yngre syskon när föräldrarna gått för att äta middag med vännerna.

I Marwoods version är det ett gäng välbärgade och tämligen odrägliga, och troligtvis personlighetsstörda, Londonbor som firar den 50-åriga Sean Jacksons födelsedag i Bournemouth. Under födelsedagsmiddan lämnas ett flertal barn ensamma, utan tillsyn. Inledningsvis får vi veta att ett av barnen, Seans 3-åriga dotter Coco, försvann under natten. Saker och ting är dock inte riktigt vad de ser ut att vara… Två berättelser varvas i Den mörkaste hemligheten. I en av dem får vi följa födelsedagsfirarna under den där ödesdigra helgen i Bournemouth. I den andra, som utspelar sig ett tiotal år senare, har Sean nyligen dött och Cocos tvillingssyster och ett av flera styvsyskon, Mila, möts inför begravningen och tillsammans börjar de nysta i vad som egentligen hände den där natten när Coco försvann.

Den mörkaste hemligheten är precis som debuten otroligt spännande och välskriven. Ungefär halvvägs tror jag att jag löst gåtan med Cocos ”försvinnande”. Men alla pusselbitar faller på plats först på bokens allra sista sidor och detta utan att det känns det minsta konstruerat, vilket annars ofta är fallet i böcker som ska twistas till på slutet. Så tycker du att sommarnatten är allt för ljuv, ta dig an Marwoods senaste – eller någon av hennes andra två böcker.

Lillemor Åkerman

 

 

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.