Halva liv av Qaisar Mahmood

halva livQaisar Mahmoods Halva liv påminner om Pooneh Rohis fantastiskt läsvärda romandebut Araben som kom för ett par år sedan. Båda böckerna handlar om att leva i exil i Sverige och om saknaden efter ett hemland som gått förlorat. I Araben möter vi den iranska kvinnan Yasaman och hennes far ”Araben”, i Halva liv pakistaniern Nadeem och hans far Asif, kallad Abbo jee. I båda böckerna finns två parallella berättelser. I Halva liv är den ena berättelsen Nadeems försök till försoning med fadern som ligger nersövd efter en operation där utgången är oviss. De har varit på kant med varandra under många år och någonstans inser Nadeem att han behöver sin fars förlåtelse och förståelse för att kunna gå vidare i livet.

Den andra berättelsen är den om Nadeem själv. Till en början om barndomen i Islamabad, där han fram till 13 års ålder lever tillsammans med mamman och en äldre bror. Abbo jee befinner sig i Sverige där han i lönndom lever tillsammans med en svensk kvinna, en relation som dock får ett abrupt slut den dagen då pappan bestämmer sig för att ta hustrun och sönerna till Sverige. Det nya livet i Sverige är svårt för familjen. Pappans strategi är att bli en allt mer rättrogen muslim, sonen Nadeem går rakt motsatt väg och där någonstans börjar klyftan mellan far och son att växa, en klyfta som bara ska bli större ju mer tiden går. Nadeem är dessutom inte bara ovän med sin far, han har även strulat till det ordentligt i sitt äktenskap och riskerar att förlora kontakten med sonen Adam.

Qaisar Mahmood har tidigare gett ut reportageboken Jakten på svenskheten. Hans debutroman är en sorglig men i mina ögon strålande berättelse om ett antal människor som drabbats av det som Nadeem i boken kallar migrationssjukan, som handlar om svårigheten att anpassa sig till nya förhållanden när människor rör sig onaturligt snabbt över stora geografiska avstånd. Det blir oundvikligen krockar mellan kulturer, människor och generationer. Samtidigt är detta en realitet i dag och den enda vägen att gå är att försöka förstå. Där kan romaner som Halva liv spela en viktig roll, samtidigt som man får sig en berikande läsupplevelse.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.