Sommarjingel kl. 12 – krydda lunchen med örongodis!

Idag gästas bloggen av Lena Sandersson från Teater Halland!

Som gästbloggare började jag självfallet med att spana in bloggens tidigare inlägg. Där står ”Varbergs bibliotek – Människor, möten, medier”. Perfekt! Så är det. Och det stämmer så väl in på sommarsamarbetet mellan oss och personalen på Kulturhuset Komedianten. Människor, möten, medier…

Varje vår sedan 2010 har Teater Hallands medarbetare, musiker och studiotekniker tillsammans med litteraturvetare och Varbergsbaserade CAL-förlaget tagit sig ner i den halländska författarskatten på jakt efter dem som på ett eller annat sätt haft nationell betydelse.

När vi inför Bok & Bibliotek 2010 höll den allra första volymen i vår hand, en kaxigt gul volym med ingen mindre än Olof von Dalin på omslaget, kändes det både stort och smått på samma gång.

Stort, att veta att däri finns Dalins ”Sagan om hästen” från 1740. Denna satiriska allegori om hästen Grålle som en sinnebild för det svenska folket och hästägarna som ska föreställa regenterna under 200 år – inläst med Petter Heldts behagliga berättarstämma. Dalins gamla text skulle jag nog aldrig själv sätta mig att läsa, men nu kunde jag få den – som örongodis rakt in i mina öron.

Smått, på så vis att tiden kändes oändlig tills sista volymen skulle bli klar. Men med tålmodighet, målmedvetenhet och en otrolig känsla för konstverket har vår teaterchef Maria Ericson, litteraturvetarna Eva Lilja och Ulf Cronquist arbetat med urvalet, grävt i bibliotekens mest avlägsna hyllor. De utvalda texterna lämnas till teaterns skådespelare och duktiga musiker som beger sig in i Måns Erikssons studio i Varberg. Idag finns fem sköna volymer – prosa, journalistik, lyrik och flera visor – och nu i skönaste sommartid befinner vi oss i studion igen för att läsa in och komponera volymerna 6 och 7 inför höstens boksläpp. Nästa år kommer den åttonde och sista volymen – och nu känns det allt annat än smått!

Åter till det här med människor, möten och medier… För några veckor sedan satt vi i teaterns lunchrum tillsammans med Lorenza Palmarini och Karin Pettersson från biblioteket. Vad kunde vi tillsammans göra för att berätta om den nu rika ljudboksserien för allmänheten? Idéerna poppade – och någon dag senare återkom Lorenza och Karin till oss med en härlig idé. Skulle vi kunna göra små treminuters ”jinglar” som de kunde spela upp i alla bibliotekets högtalare kl 12 i hela juli månad? Det skulle vi självklart lösa. Med en engagerad studioman som Måns och med en teaters tillgång på röster har vi nu skapat åtta sommarjinglar. Snabbt och smidigt samarbete!

Människor – som möts – genererar goda idéer – och når ut i nya medier. Vi önskar er en skön sommar med skön lyssning! Kanske hittar du en ny favorit – från Halland… Passa på att dyka in i biblioteket kl 12.00 vardagarna i juli månad – och krydda lunchen lite extra.

Glad sommar!

Gästbloggare Lena Sandersson
Teater Halland

Ljudböckernas Innehåll

VOL 1 – Upplysningen i Halland (prod 2010)

Olof von Dalin
Pehr Osbeck
Fredrik Hjortberg
Fredrik Nyberg

VOL 2 – Ljuset kommer från Halmstad (prod 2011)

Fredrik Ström
Klara Johansson

VOL 3 – Ett spår av romantik (prod 2013) Fredrik Vetterlund

Tristan Lindström
Göran Sonnevi
Tobias Berggren
Catharina Rysten
Susanne Sörensen
Sten Jacobsson
Viking Dahl
Tom Benson

VOL 4 – Felix Körlings visor (prod 2015) Felix Körling

Intervju med barnbarnet Anne-Marie Körling

VOL 5 – Skälmarna från Falkenberg (prod 2015) Carl-Johan Vallgren

Erik Lundberg
Zulmir Bečević
August Bondeson

 VOL 6 – Gud, naturen och svartrockarna (släpps 2016) Abela Gullbransson

Gustaf Ullman
Ingela Strandberg

 VOL 7 – Att föda och dö i Halmstad (släpps 2016) Elsa Grave

Sonja Åkesson

VOL 8 – Visor, slam och deckare (släpps 2017) Alf Hambe

Ingegerd Stadener (Poloni)
Geta Lööf
Slampoeterna i fam. Bengtsson (Viking, Alexander och Tanja)
Gyllene Tider

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.