En kommunist i kalsonger av Claudia Piñeiro

En-kommunist-i-kalsongerEn kollega rekommenderade Torsdagsänkorna av den argentinska författarinnan Claudia Piñero och då vi oftast gillar samma böcker hamnar den såklart på min läsa-lista. Av en tillfällighet är jag just på gång att läsa Piñeiros senaste bok (den andra av henne som finns i svensk översättning) med titeln Kommunist i kalsonger. Det är en självbiografisk roman, i epilogen skriver Piñeiro: ”En del av det jag berättar har hänt och annat inte. Fantasin gör att vi kan förbättra eller försämra verkligheten som vi vill. Förbättra för att stå ut med den; försämra den för att skapa mer dramatik.”

Romanen är föredömligt kort, ett hundratal sidor. Det finns i texten ett antal ”hyperlänkar” som leder vidare till andra kortare texter och fotografier från barndomen – ett uttryck för Piñeiros tankar om att minnet är som kinesiska askar. Man öppnar ett minne som leder vidare till ett annat, som i sin tur leder vidare till ett tredje… Även hos mig som läsare väcker boken minnen. Hur var det nu med militärkuppen i Argentina? Och Dagmar Hagelin, vad var det som hände med henne egentligen…

Boken handlar om tonårsflickan Claudia som bor med sin familj på en mindre ort i provinsen Buenos Aires och utspelar sig huvudsakligen under några månader sommaren 1976. I mars det året avsattes Isabel Peron och militären tog makten. Långt ifrån alla är missnöjda med maktövertagandet. Människor förs visserligen bort av militären men de flesta kommer, i alla fall inledningsvis, tillbaka och Claudias vänner menar att det äntligen kommer att bli lite ”ordning och reda” i Argentina. Har man bara rent mjöl i påsen så har man inget att vara rädd för menar de. Claudia är dock rädd, hennes pappa avskyr nämligen militären. Visserligen gillade han inte ”Isabelita” heller, men militären är värre. Han är övertygad, men inte praktiserande, kommunist. Snarare en ”romantisk kommunist som svärmade för Che Guevara, djungeln och Kuba” – en kommunist i kalsonger – och det räcker för att Claudia ska frukta att pappan ska föras bort. Hon tar sin tillflykt till tystnaden och gör vad hon kan för att inte avslöja föräldrarnas åsikter.

I Kommunist i kalsonger skildrar Claudia Piñeiro högst personligt hur den lilla människan kom att påverkas av de stora förändringar militärkuppen innebar för Argentina. Men det är också ett i slutändan ömsint porträtt av en far som inte alltid var så bra eller lätt att förstå sig på. För någonstans långt där inne, bakom ett buttert, ofta avvisande yttre, fanns det ju trots allt en hjälte att se upp till och älska.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.