The Vegetarian av Han Kang

book-mos_051716011026Den sydkoreanska författaren Han Kang fick tidigare i år litteraturpriset Man Booker International Prize för sin roman The vegetarian. Övriga nominerade till priset var bl.a. italienska Elena Ferrante och turkiske Nobelprisvinnaren Orhan Pamuk, så konkurrensen var det inget fel på. Boken är Han Kangs första bok som översatts till engelska, med hjälp av översättaren Deborah Smith som också hon fick del i prissumman på 50 000 brittiska pund. Till våren kommer boken på svenska på förlaget Natur & Kultur. Men du som vill läsa en riktigt bra berättelse, vänta inte utan läs den på engelska – den finns att låna på biblioteket!

The Vegetarian innehåller tre berättelser som först publicerades som tre separata noveller. De tre berättelserna handlar dock om samma människor och att sätta ihop dem till en roman får ses som ett lyckokast. Boken liknar ingenting annat jag har läst. Det kan bero på att den är skriven av en koreansk författare, det är ju inte precis så att bokmarknaden svämmar över av koreanska författare. Men troligtvis beror det mest på att The Vegetarian är en synnerligen egensinnig berättelse, med ett sparsmakat och mycket vackert språk.

Att allt för omfattande redogöra för innehållet skulle förstöra läsupplevelsen för dig som vill läsa The Vegetarian. Så helt kort: boken handlar om en ung kvinna som bestämmer sig för att bli vegetarian. Hennes make, syskon och föräldrar blir enormt provocerade, vegetarianism är mycket sällsynt i Sydkorea. Hennes val att bli vegetarian kan nog också ses som ett uttryck för uppror, något som inte ses med blida ögon i ett samhälle med rigorösa samhällstraditioner. Omgivningens minst sagt varierade reaktioner leder berättelsen vidare. Det är en vacker, sensuell och otäck historia. Jag har ännu inte läst klart och räds lite slutet – för det kan inte bli annat än olyckligt…

Redan i höst kommer en annan bok av Kang på svenska, Levande och döda, i vilken hon enligt förlaget likt ”en Primo Levi eller en Solsjenitsyn, tar sig an den stora och svåra frågan om människors handlingar, deras potential för grymhet och ömhet.”

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till The Vegetarian av Han Kang

  1. Ping: Vegetarianen och Levande och döda av Han kang | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.