Jungfruns älskare av Philippa Gregory

Under hösten kommer ni att få möta några nya skribenter här på bibliotekets blogg. En av dem är Carina Wiman, bibliotekarie på Varbergs stadsbibliotek, som inleder med att skriva om en historisk roman.

jungfruns-alskareJag läste nyligen Jungfruns älskare av Philippa Gregory, en historisk roman med en verklig mordgåta i centrum. Den handlar om den unga Amy Robsarts död.

Hon hittades med bruten nacke nedanför en trappa på herrgården Cumnor Place den 8 september 1560 och hennes död ledde till skandal. Det ryktades att hennes man hade låtit mörda henne? Hon var gift med Robert Dudley Earlen av Leicester, som allmänt betraktades som den engelska drottningens älskare. Elizabeth I var ju dessutom känd som Jungfrudrottningen och kunde inte officiellt ha några kärleksförhållanden. Hon var ogift och uppvaktades av prinsar i Europa som hon spelade ut mot varandra för att få diplomatiska fördelar. Sveriges Erik XIV var en av friarna. Robert Dudley var drottningens Överstallmästare och umgicks med henne dagligen. De bodde i angränsande rum på slottet, dansade och flirtade öppet och hon kallade honom för sin Robin.

Många tyckte att Amys död kom ovanligt lägligt. Den spanske ambassadören skrev hem om att hon var döende redan våren 1559 och att hennes man lät förgifta henne för att gifta om sig med drottningen. Amy hade inte levt med sin man vid hovet, utan reste runt mellan sina släktingars och vänners hem och folk sa att hon var sjuk i bröstet. Men det har spekulerats i om hon verkligen var sjuk, eller bara olycklig. Och det var en väldigt låg trappa, som hon föll nerför. Det var bara några få trappsteg. Hur kunde hon bryta nacken? Hon hade gett sina tjänare ledigt den dagen och uppmuntrat dem att besöka en marknad i närheten. Hon ville tydligen vara ensam. Det blev rättegång och rättsprotokollet finns bevarat, med förhören av alla inblandade och beskrivningar av Amys skador. Men gåtan kvarstår, föll hon eller blev hon knuffad? Hon var 28 år gammal. Cumnor Place som låg utanför Oxford finns inte längre kvar. Men man kan besöka platsen där huset stod och det sägs att Amy spökar där.

Det finns flera böcker skrivna om ämnet, både faktaböcker och romaner. Man kan till och med söka på Amy Robsart på You Tube och få upp en dokumentärfilm om mordgåtan.

Philippa Gregorys lösning på mysteriet i Jungfruns älskare är lysande, men det finns andra teorier. Gregory är annars mest känd för Den vita drottningen som har gått som TV-serie. Hon har också skrivit Den andra systern Boleyn, som också har filmats. Biblioteket har alla Gregorys böcker översatta till svenska. Om man är intresserad av ämnet, så finns det fler böcker om drottning Elizabeth I av England att låna. Susan Kay har skrivit två romaner Elisabet. Anne Boleyns dotter och Elisabet: Gloriana. De skildrar drottningens liv och naturligtvis också hennes förmodade kärlekshistorier. Böckerna kom redan 1988, men är fortfarande underhållande läsning.

På engelska finns Alison Weirs roman The Wedding Game som också handlar om drottningen och Dudley. Biblioteket har också några faktaböcker om drottning Elisabeth I. Elisabet I: historien om drottningen och hennes förtrogna av Anna Whitelock och Elisabeth: Vägen till tronen av David Starkey. Man kan också låna DVD:n Elizabeth från 2007 med Cate Blanchett i huvudrollen som är regisserad av Shekhar Kapur.

Carina Wiman

 

 

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.