Bildningsresan – i samarbete med Folkuniversitetet i Varberg

liedmanVarbergs bibliotek kommer tillsammans med Folkuniversitet i Varberg att erbjuda en serie föreläsningar med personer aktiva inom forskarvärlden. Föreläsningarna kommer att avhandla vitt skilda ämnen, inom både natur- och humanvetenskaperna. Plats: Kulturhuset Komedianten.

Först ut i onsdags var Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria och författare. Han senaste bok är en biografi över Karl Marx på 800 sidor. I sin inledande föreläsning pratade Sven-Eric Liedman om själva bildningsbegreppet, historiskt och hur man ser på det i dag. Bildning är enligt Liedman lika viktigt som utbildning och i dagens samhälle där vi har tillgång till mer information än någonsin är det viktigt att även ge kunskapen utrymme. Vi behöver skaffa oss en överblick över ett allt mer komplext samhälle samtidigt som vi måste våga vidga våra perspektiv.

folder-hosten-2016-emma-skoldberg-foto-thomas-melin

Den 12 oktober föreläser Emma Sköldberg, docent i nordiska språk, om svenska bildliga uttryck och hur de används i dag. Hon kommer även ta upp uttryckens historia liksom likheter och skillnader mellan svenska uttryck och uttryck i andra språk. Entré: 60:-
Foto: Thomas Melin

ceciliqa3Den 21 november kommer Cecilia Pettersson, universitetslektor och forskare i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon kommer att föreläsa om biblioterapi, skönlitteratur som medicin. Gratis.
Foto: Emma Zetterlund

 

Den 5 december föreläser Peter Linde, astronom och forskare vid Lunds universitet, utifrån både spekulationer om utomjordingar och den moderna forskningen på området kring det som kanske är den ultimata frågan för oss människor: Finns det annat liv i universum än det jordiska? Entré 60:-

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.