Kriget av Durim Bekteshi

o_kriget2Durim Bekteshis föräldrar kom som politiska flyktingar till Sverige från Kosovo under 1980-talet. Själv föddes han i Sverige 1984 och är uppvuxen i Skövde. I romandebuten Kriget vänder han blicken mot föräldrarnas fädernesland och det två år långa Kosovokriget 1998-1999. Bekteshi berättar i en intervju att han från början hade tänkt skriva en spänningsroman men att de förlag han hade kontakt med uppmanade honom att koncentrera sig på den del av boken som handlade om kriget i Kososvo. Så från ett material på 600-700 sidor blir det till slut en oerhört förtätad kortroman på 180 sidor.

De jugoslaviska krigen pågick i hela åtta år och det var först i slutskedet, 1998, som kriget bröt ut på riktigt i Kososvo. Konflikten hade dock pågått sedan början av 1990-talet då Slobodan Milošević, den dåvarande jugoslaviske presidenten, minskat Kosovos självstyre, ett land vars huvudsakliga befolkningen var albaner. Bekteshi har utgått från berättelser från familj, släkt och vänner som deltog i gerillastyrkan under kriget men, poängterar han i intervjun, att av alla dessa berättelser har han skapat sin egen, av respekt för de människor som drabbades hårt av kriget.

Berättaren i Kriget är en ung man som efter några år i Tyskland, dit hans mor flytt undan oroligheterna i Kosovo, återvänder till sitt hemland för att närvara vid mormoderns begravning. I den lilla byn finns mark och ett hus som tillhör den unge mannens familj och han bestämmer sig för att stanna och ta hand om arvet. Kriget bryter ut, befolkningen, främst äldre, barn och kvinnor, flyr till Albanien. Den unge mannen bestämmer sig för att ta strid för sitt land. Han ansluter han sig till ett kompani vars uppgift till en början är att eskortera bort människor som blivit kvar i byarna och att samla in fler rekryter. Allt eftersom dras gruppen allt mer in i strider och efter en sammandrabbning med serbiska soldater återstår endast nio män som tillsammans fortsätter in i det som inte kan beskrivas som någonting annat än ett rent helvete. Kriget är en grym, drabbande berättelse som nog skulle kunna handla om vilken annan väpnad konflikt som helst, skriven på en osentimental prosa som ändå berör på djupet. Jag hoppas att Durim Bekteshi bär på fler historier, för jag vill ha mer.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Lästips, Skönlitteratur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.