Flickorna av Emma Cline

flickorna”Stackars flickor. Världen göder dem med löften om kärlek. De behöver den så förtvivlat, och de flesta av dem får så lite. De drypande poplåtarna, klänningarna som beskrivs i katalogerna med ord som ”solnedgång” och ”Paris”. Sedan rycks drömmarna bort med sådan kraft; handen som sliter i jeansknapparna, mannen som skriker på sin flickvän på bussen medan alla tittar bort.”

I sin debutroman Flickorna berättar Emma Cline en fascinerande historia om flickors utsatthet och om den typ av vänskap flickor emellan som kan vara mer intensiv – och förödande – än den starkaste kärlek. Det är 1969 och 14-åriga Evie Boyd lever ensam tillsammans med sin mamma, pappan har lämnat familjen för en yngre kvinna och själv befinner sig Evie i glappet mellan high school och den internatskola som hon ska börja på till hösten. Hon längtar efter kärlek men kanske främst efter att hitta en mening i tillvaron, att hitta något som kan fylla tomrummet inom henne. ”Räddningen” kommer i form av en sekt som leds av en man vid namn Russel. Vägen till sekten och ett par månaders förvirrande tillvaro på Russels ranch går via ett gäng flickor som redan är i sektledarens våld. I synnerhet den något äldre Susanne utövar en enorm dragningskraft på Evie och flickorna inleder en kort men intensiv vänskap under några korta sommarmånader.

Emma Clines romandebut hyllas av både kritiker och författarkollegor som Richard Ford, Jennifer Egan och Lena Dunham. Romanen, som utspelar sig i Kalifornien, bygger löst på historien om Charles Manson och de mord som han fick sina följare att begå i slutet av 60-talet. De makabra mord som även handlingen i Flickorna leder fram till utgör dock en mindre del av boken. Utöver att vara en skildring av vuxenblivande, flickors livsvillkor, behovet av bekräftelse och vänskap unga kvinnor emellan, är det ett fascinerande tidsdokument över ett svunnet Kalifornien som kommer att göra sig mycket bra på film. För en film kommer det garanterat att bli av Emma Clines stoff.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.