Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen

berattelse-om-ett-aktenskapGeir Gulliksens roman Berättelsen om ett äktenskap är en roman kärlek. Om kärlek som kommer och kärlek som går och den fantastiska tiden där emellan. Jon och Timmy är i 30-årsåldern när de möts på läkarmottagningen där Timmy arbetar. Jon är gift och har en liten dotter men blir handlöst förälskad i Timmy och lämnar sitt äktenskap. Nu är det på riktigt känner Jon. Det är så här det ska kännas. Samtidigt tänker båda två att just deras förhållande är något alldeles speciellt. De är verkligen inte som alla andra och deras kärlek är något utöver den vanliga äktenskapliga kärleken. Utåt sett kan det visserligen se ut som ett ganska ordinärt äktenskap, men innan för hemmets väggar existerar det i deras ögon något alldeles unikt. I detta unika ingår även att Jon inte vill vara som andra män. Han tar hand om hemmet och dottern medan Timmy gör karriär. I bilden av deras unika kärleksrelation ingår även ett stort mått av frihet. Inte direkt ömsesidig frihet, det är snarare Jon som ger och Timmy som tar. Så till den milda grad att Timmy mer eller mindre uppmanas att förälska sig i andra, så länge hon stannar kvar hos Jon och barnen.

En dag blir det mer än bara en lek med ord. Timmy förälskar sig i en man som hon till en början har en arbetsrelation med, den utvecklar sig till vänskap och lite till. I berättelsen om ett äktenskap sätter Jon ord på det där som hände, alldeles innan ”vi inte längre kände varandra”, sätter ord på hur de går från ett vi med ett gemensamt ”kärleksprojekt” till ett jag och du som förlorat den gemensamma historien.

Berättelsen om ett äktenskap beskriver på vackert och ömsint sätt hur otroligt komplicerade kärleksrelationer är, hur snabbt allting kan rämna. Här kan alla som älskat känna igen sig, även alla de som lämnat eller blivit lämnade. Och visst är det sorgligt när relationer tar slut. Men efter att ha hört Geir Gulliksen i Lundströms bokradio får jag lite mer hopp. Han tycks mena att så länge man är i en relation måste man tro på att det är för evigt. Om det en dag visar sig att så inte är fallet får man lära sig att leva med sina tidigare kärlekserfarenheter, se dem som en tillgång och att ny kärlek alltid kan dyka upp när man minst anar det.

Berättelse om ett äktenskap är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. I kväll får vi veta om Gulliksen får det eller om det kanske blir någon av mina andra favoriter, Linda Boström Knausgårds Välkommen till Amerika eller Tom Malmquists I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.