Domedagsboken och andra tidsresor av Connie Willis

Science Fiction brukar handla om robotar och rymdresor, men den amerikanska författarinnan Connie Willis skriver om människor i första hand. I hennes böcker kan framtidens historiker resa tillbaka i tiden och själva uppleva hur det var att leva då. På 2060-talet i England har tekniken kommit långt. Vetenskapsmännen samarbetar med historikerna och man har uppfunnit en teknik för att transportera folk med datastyrda tidsmaskiner till historiska resmål. Forskarna får språkimplantat, för att lära sig dåtidens språk, t.ex. medeltidsengelska, och man lär sig hur man ska bete sig kulturellt, så man passar in. Historikerna måste också vaccinera sig för att inte bli smittade av dåtidens sjukdomar.

I Domedagsboken, som kom 1994, får vi följa den unga medeltidshistorikern Kivrin, som studerar i Oxford och planerar att resa till 1320-talets England. Hon ska skriva sitt examensarbete om sin resa och vara i Medeltiden i 2 och en halv vecka. Olika tidsepoker är olika graderade, efter farlighet och medeltiden betraktas som en 6:a. Kivrin har naturlig immunitet mot många av dåtidens sjukdomar, men hennes historieprofessor mr Dunworthy oroar sig ändå. Han säger att hon kan bli bränd på bål som häxa om hon bara dyker upp från ingenstans, och han avråder henne från att åka. Men Kivrin vill resa och låter sig inte avskräckas. Tyvärr orsakar ett tekniskt missöde att hon inte bara hamnar fel geografiskt utan också tidsmässigt. Teknikern som skulle programmera tidsmaskinen får influensa och i feberyrseln lyckas han mata in fel koordinater. Kivrin hamnar år 1348 under Pestens år! Mitt i den fruktade Digerdöden. Resan kommer dessutom att vara längre än två och en halv vecka, eftersom ingen i Oxford vet var hon är någonstans och därför inte kan sätta koordinaterna rätt för att ta hem henne. Dessutom drabbas hela Oxford av en allvarlig influensaepidemi och staden drabbas av karantän. Man får inte heller använda tidsmaskinen. Kivrin vet inte vilket år hon har hamnat i. Hon tas om hand av en adelsfamilj, eftersom hennes uppträdande, kläder och kunskaper i latin avslöjar henne som en överklassperson. Och hon märker snart att en dödlig sjukdom härjar i området.

Boken är inte bara spännande, den är också en realistisk historisk roman om dagligt liv under medeltiden. Den är både rolig och tragisk och medeltidens människor beskrivs så levande, så det känns nästan som om man själv reser dit.

blackoutallclearcoverConnie Willis har skrivit flera böcker om de historiska tidsresenärerna från Oxford. Biblioteket har också Black Out (2010) och fortsättningen All Clear (2010), men de är inte översatta till svenska. De skildrar Michael, Polly och Merope som reser till olika år i England under Andra världskriget. De ska stanna i några veckor, men fastnar. Tidsmaskinerna öppnar sig inte. De måste söka upp varandra och hitta en väg hem. Michael tror att han inte borde ha räddat en hel båtlast soldater vid Dunkirk. Särskilt som Dunkirk är en historisk knutpunkt som man inte ska kunna resa till alls! Om man ändrar på någonting i historien, så kan ju framtiden förändras.

Connie Willis skriver både väldigt roligt och smart. Tidsreseaspekten gör ju att huvudpersonerna vet vad som ska hända i framtiden, men de kan ändå inte hjälpa att de dras in i dåtidens liv. De vill hjälpa människorna de träffar, även om det påverkar deras egna chanser att komma tillbaka till sin egen tid. Dåtidens människor var ju verkliga de också. Det är mer historiska romaner än vanlig SF. En ovanligt lyckad blandning!

Carina Wiman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.