Boksamtal i Bua

9789146229353_200x_sverige-en-obesvarad-karlekshistoriaBoksamtal i Bua kring temat ”Biblioteken i Varberg mot rasism”.

Torsdagen den 17 november träffades vi för avslutning med boksamtal i höstens projekt mot rasism. Åtta kvinnor som läst minst varsin bok med anknytning till temat berättade för varandra om sin läsning och så fogade vi den ena biten till den andra. Det var varierande litteratur till både form och tid med allt från rapportböcker till biografier och romaner. Flera av oss hade läst ”Det kunde ha varit jag” som innehåller samtal mellan flyktingar som utsatts för tortyr eller andra trauman och en psykolog anställd på Röda Korset i Sverige. Vi var överens om att dessa minnen inte går att sträckläsa då de beskriver så grym behandling av människor att man inte orkar ta till sig mer än lite i taget.

I antologin ”Sverige – en (o)besvarad kärlekshistoria” möter läsaren sexton kvinnor födda i olika länder med skilda bakgrunder och religion men det gemensamt att de växt upp i Sverige. De är välutbildade, integrerade, flerspråkiga men ständigt tacksamma – eller känner att de förväntas vara det från såväl de egna föräldrarna som svenskar i allmänhet. Deras tilltal är skarpt men hjärtligt, kritiken av svenskar är humoristiskt träffsäker. Vem känner inte igen att man frågat någon – var kommer du från egentligen?

Qaisar Mahmoods huvudperson i Halva liv, Nadeem, är en pakistansk man som sitter vid sin fars sjuksäng i Sverige. Hans tankar rör sig kring barndomen i Pakistan, tonåren i Sverige när fadern äntligen skickat efter hustru och barn och de problem de ställdes inför när de skulle bli en familj igen. Nu har Nadeem hamnat i svårigheter i sitt eget äktenskap och riskerar att mista kontakten med sin son Adam.

Kristian Lundbergs ”Det här är inte mitt land” fick oss att reflektera över hur sakta och omärkligt vårt land förändrats sedan 1960-talets framtidstro och hjälpsamhet i samband med flyktingkatastrofer till ett hårdnande samhällsklimat.

Romanerna vi läst förflyttade oss mellan olika geografiska områden och olika tidsepoker. En av våra damer hade läst Åke Lundgrens ”Gudaberget” och ”Trollknuten”. Vi fick en påminnelse om svenskarnas övergrepp mot samer från slutet av 1500-talet och 1600-talet och hur man med våld införlivade en minoritetskultur in i den svenska.

I Alex Haleys roman ”Rötter”, kanske är ännu mer känd som tv-serie från 1970-talet, letar sig en man i USA bakåt till sina rötter i Afrika. Hans förfäder tillfångatogs och skeppades under förfärliga förhållanden över till den amerikanska kontinenten där de såldes som slavar. Boken är aktuell igen via en amerikansk miniserie som spelats in i år. I USA utspelar sig När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka. Här skildras en för många okänd tragedi som drabbade invandrade japaner i USA. Efter att Pearl Harbor bombats av japanskt flyg i december 1941 blev de japanska invandrarna betraktade som fiender och internerades i läger.

Under andra världskriget utspelar sig även Hédi Frieds självbiografi Skärvor av ett liv. Det är en ögonvittnesskildring från en barndom i norra Rumänien som tog slut då nazisternas antisemitism för alltid förändrade de judiska familjernas liv i de stater Nazi-Tyskland lade under sig. Vi följer flickan Hédi och systern Livias öden från hemmet, till gettot, till de olika arbetslägren i boskapsvagnar, befrielsen och slutligen vägen till Sverige. Hédi Frieds syster Livia Fränkel trollband publiken en kväll på Komedianten med sin föreläsning.

Ett annat sätt att närma sig svåra ämnen, utan att för den skull förringa allvaret i en situation, kan vara att ta till humor. En av deltagarna i boksamtalet hade läst Annah Ovessons feel good-roman, Skillnaden mellan lingon och blåbär, om lyckad integration med hjälp av bärplockning i Norrland.

Det kändes viktigt i höst att kunna samlas och fritt dryfta tankar om svåra ämnen men på ett enkelt sätt. Sammantaget gav vårt läsande olika infallsvinklar på företeelsen rasism och vilka fördomar den bottnar i.

Lisbeth Fävremark

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.