De polyglotta älskarna av Lina Wolff

wolffJag hade en favorit bland de böcker som nominerades till Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok och det var Linda Boström Knausgårds Välkommen till Amerika. Men efter att ha läst klart De polyglotta älskarna av Lina Wolff sällar jag mig till hyllningskören. Wolff är sedan tidigare en av mig högt uppskattad författare, efter novellsamlingen Många människor dör som du och romanen Bret Easton Ellis och de andra hundarna, som fick tidskriftens VI:s litteraturpris 2012 och nominerades till Sveriges Radios Romanpris samma år.

De polyglotta älskarna är indelad i tre kapitel och rör sig runt ett manuskript som heter just De polyglotta älskarna, författat av en viss Max Lamas bosatt i Stockholm. Lamas åtrådde en gång Claudia, en förälskelse med förhinder och tragiskt slut, vars dotter markisinnan Lucrezia är på väg att bli bankrutt och förlora allt hon äger. Lamas manus hamnar av en tillfällighet hos den smått galne litteraturkritikern Calisto Rondas med vilken den kärlekstörstande Ellinor från Skåne har en stormig och långt ifrån hälsosam relation. Runt dessa tre personer, Ellinor, Max och Lucrezia, plus ytterligare några andra vingklippta individer, skriver Lina Wolff fram en spännande historia, innehållande både allvar och humor. Jag älskar Wolffs språk, hennes karaktärer och hur hon skickligt får alla dessa människors liv att hänga ihop, utan att alla för den del behöver träffas i verkliga livet.

Vad är då en polyglott älskare? Ja, det är nog en sådan som vi alla vill ha. En person som förstår alla våra språk, som ser bakom alla skavanker och försvar, som når in till vårt riktiga jag eller ”varats kärna” som Michel Houellebecq uttrycker det i ett av bokens citat. Precis som med Bret Easton Ellis och de andra hundarna vill jag genast läsa De polyglotta älskarna på nytt när den är färdigläst, för där finns så mycket att upptäcka.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.