Författarfrukost med Ebba Witt Brattström lördag 14 januari 10.00

foto: Marie Klingspor Rotstein

Foto: Marie Klingspor Rotstein

Som start på Kulturhuset Komediantens femårsjubileum den 14 januari bjuder vi in till författarfrukost med litteraturvetaren, professorn och författaren Ebba Witt Brattström. Hon kommer att berätta om och läser ur sina två senaste böcker, Kulturmannen och andra texter och Århundradets kärlekskrig.

Århundradets kärlekskrig är en punktroman influerad av Århundradets kärlekssaga från 1978 av Märta Tikkanen. Enligt författaren skildras en kvinna och en man som lever i ett förhållande där mannen är oerhört destruktiv. De har levt tillsammans i ett halvt liv. Det som en gång var stor
kärlek har vänts till en långdragen kamp.

Kulturmannen kom 2016 och innehåller en lång rad intressanta texter publicerade i fyra länder, några av dem nyskrivna, andra publicerade under 2000-talet. Den inledande texten, Kulturmannen revisited, är en sammanställning av tre artiklar publicerade i Dagens Nyheter 2014 och 2015, ”Käftsmällar mot Kulturmannen”, ”Kulturmännens trettonåriga alibi” samt ”Patriakatets parnass- så funkar den”.

Vad är då en Kulturman? Ja, ingen speciell man, även om Witt Brattström nämner Bellman, Strindberg, Taube och Bergman som exempel. Kulturmannen är ”en typ, en samlingsbeteckning för mansgrisaktiga mekanismer och reflexer som går ut på att uppvärdera mäns kulturella alster och nedvärda kvinnors. I denna mening lever Kulturmannen i oss alla”. Vidare är Kulturmannen en ”urtidsamöba”, ”en seg typ, till synes oövervinnlig”. Finns det då någon bot mot kulturmansfenomenet? Den frågan besvarar Ebba Witt Brattström förhoppningsvis under författarfrukosten!

En frukostbiljett kostar 75:- och förköp gäller, på Stadsbiblioteket eller på www.kulturhusetkomedianten.se, senast 13 januari. Även du som inte vill äta frukost är välkommen. Det kostar då ingeting att lyssna, men antalet sittplatser är begränsat.
Tid: 10.00. Plats: Evenemangsplatsen. Bokförsäljning och möjlighet till signering.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.