Bildningsresan våren 2017

2016 startade Varbergs bibliotek tillsammans med Folkuniversitetet i Varberg Bildningsresan, en föreläsningsserie med personer aktiva inom forskningsvärlden. Föreläsningarna avhandlar vitt skilda ämnen inom både human- och naturvetenskaperna. Våren 2017 är fem föreläsningar inplanerade.

22 februari: Hur påverkar tarmen och dess bakterier vår hälsa?

Foto: Markus Marcetic

Fredrik Bäckhed, professor i molekylärbiologi vid Göteborgs Universitet, rankades 2010 av Veckans Affärer som den 12:e mest talangfulle svensken och har de senaste åren synts flitigt i media pga sin framgångsrika forskning kring hur bakteriefloran i människokroppen påverkar oss. Han är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan vi kan använda tarmfloran för att förhindra och bota uppkomsten av flera sjukdomar.

15 mars: Kvinnors röster: livsöden från det moderna Sveriges framväxt

evahelenulvrosscarf-fotokarolinarosenqvist

Foto: Karolina Rosenqvist

Utifrån sin bok Kvinnors röster ger Eva Helen Ulvros, professor i historia vid Lunds Universitet, genom 13 fascinerande livsöden en levande inblick i den samhällsomvandling som Sverige genomgick från sent 1700-tal till tidigt 2000-tal, med fokus på kvinnors möjligheter. Hur har deras sociala, politiska och kulturella liv sett ut och förändrats över tid?

18 mars: Släktforska med DNA

karin-bojs-2-foto-ulrica-zwenger

Foto: Ulrika Zwenger

Karin Bojs, författare, journalist och hedersdoktor vid Stockholms universitet, kommer under släktforskningens dag att berätta utifrån sina två böcker ”Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren” och ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren” om hur man kan släktforska med DNA.
OBS! Lilla Teatern, Kulturhuset Komedianten 15.00

 

 

22 mars: Elda under din vrede – med poesin som politiskt redskap

carin-o-jenny2I alla tider har poesi fyllt viktiga politiska funktioner. Carina Agnesdotter, filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet, föreläser om Ingrid Sjöstrands ”Elda under din vrede” från 1979, som är ett exempel på en politisk dikt som ständigt använts av rörelser engagerade i kvinno-, freds- och miljöfrågor. Vad är det som gör dikt som denna så användbar i rörelsernas kamp för ett bättre samhälle?

I samarbete med ABF kommer även poeten Jenny Wrangborg att läsa sin poesi under kvällen. Hon har mottagit flera priser för sitt arbete – Stig Sjödinpriset, Robespierrepriset, LOs stora kulturpris och Gustav Frödings stipendium. Foto: Joakim Mathiasson.

6 april: Kan tillskott av Omega 3 och 6 främja läsförmågan?

mats-johnsonMats Johnson, dr. och överläkare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, föreläser om att tillskott av fettsyrorna Omega 3 och 6 kan förbättra läsförmågan hos vanliga skolbarn. Särskilt barn med uppmärksamhetsproblem kan bli hjälpta i sin läsning genom tillskott av fettsyrorna. Föreläsningen ger en översikt över aktuella Omega-3 studier internationellt, både för barn med koncentrationssvårigheter och för vanliga skolbarn, bl.a. den nyligen publicerade studien från en forskargrupp på Gillbergcentrum, Sahlgrenska Akademin. Det är den första dubbelblinda placebo-kontrollerade studie som påvisat effekt av Omega 3 och 6 på läsförmåga hos vanliga skolbarn.

Tid: 18.30 Plats: Lilla teatern, Kulturhuset Komedianten. Entré 60:-
OBS! Karin Bojs föreläsning börjat 15.00.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.