Var och varannan onsdag 8/2: Elisabeth Åsbrink om boken 1947

asbrink-1947Den 8 februari möter ni författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink. Hon nominerades till Augustpriset 2016 för boken 1947, i kategorin Årets bästa fackbok med följande motivering: ”Vad gör vi idag som våra efterkommande kommer att brottas med om sjuttio år? Frågan väcks av denna kalejdoskopiska essäsamling där storpolitik blandas med vardagliga händelser under ett år i världshistorien. På en njutbar prosa lotsas läsaren genom ett till synes obetydligt år med en svart historia och långa skuggor över kommande epoker.”

Att det blev just året 1947 som Åsbrink skrev en bok om var en ren slump, berättar hon i en intervju i nättidskriften Yle . Hon letade efter en specifik uppgift och i jakten på den läste hon en lång rad dagstidningar och upptäckte att mycket av det vi upplever i dag började just 1947. Då blev hon, som hon beskriver det, helt euforisk. När det sedan visade sig att hennes personliga historia, via pappan som det året tog det ödesdigra beslutet att återvända till förföljelsernas Budapest, kändes allt självklart – 1947 var året hon skulle skriva en bok om.

1947 väver Åsbrink samman en lång rad skeende runt om i världen. På det personliga planet handlar det som sagt om pappan Joszéf, som tillsammans med farmodern var de enda i familjen som överlevde förintelsen och som till slut hamnade i Sverige. Åsbrink skildrar också hur varken nazismen eller judehatet försvann i och med krigsslutet, det bara flyttade på sig och antog nya former, med svensken Per Engdahl som en spindel i nätet. Hon visar också på hur Storbritannien lämnar över ansvaret för Palestina till ett minst sagt handlingsförlamat och oenigt FN. De fick fyra månader på sig att lösa problemet, och det misslyckade resultatet lever världen med än i dag. Vi får läsa om Hasan al-Banna, som införde den plan som fortfarande är jihadisternas ideal. Många, många personer passerar revy, bl.a. Christian Dior med The New Look och Simone de Beauvoir, som slits mellan Jean Paul Sartre och den amerikanske älskare Nelson Algren, samtidigt som hon skriver på boken Det andra könet.

Allt är mycket intressant, och det personliga anslaget gör det till en annorlunda historielektion. En historielektion som får mig att genast vilja veta mer – hur var  det t.ex. möjligt att nazismen inte utplånades en gång för alla i och med krigsslutet. Jag vill veta mer om hur det faktum att inga länder var villiga att ta emot de judar som inte ville återvända till platsen för Förintelsen. Jag inser också att det finns mycket kvar att lära om hur palestinierna fördrevs från sitt land. Jag vill även läsa Simone de Beauvoirs självbiografi Världen öppnas, hennes relation med Algren gör mig nyfiken. Och pappan Joszef, när kommer boken om bara honom?

Plats: Kulturhuset Komedianten, Lilla Teatern. Tid. 18.30.
Biljetter: 60:- på http://www.kulturhusetkomedianten.se eller ring 0340-88 600

Lillemor Åkerman

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.