Vegetarianen och Levande och döda av Han kang

vegetarianenHan Kang har fått mycket uppmärksamhet i svenska medier för sin bok Vegetarianen som 2016 fick Man Booker International Prize i konkurrens med bland andra italienskan Elena Ferrante och och den turkiske Nobelpristagaren Orhan Pamuk.

Vegetarianen skrevs, berättar Kang i en intervju i Lundströms bokradio, utifrån det mänskliga dilemmat att många av oss för att överleva äter andra djur. Ett dilemma som hos huvudpersonen i boken skapar enorma skuldkänslor. För att råda bot på dem bestämmer hon sig för att bli vegetarian, ett beslut som skapar stor ilska och frustration hos hennes närstående och som får ödesdigra konsekvenser.

levande-och-dodaI höstas gav Natur & Kultur även ut Han Kangs roman Levande och döda från 2014. Den skildrar en massaker som inträffade 1980 i staden Kwangju i Sydkorea, då hundratals studenter och gymnasister mördades av militären efter en protest mot regimen som, med president Chun Doo-hwan i spetsen, införde krigslagar i hela landet, stängde universiteten, förbjöd politiska aktiviteter och ytterliga inskränkte en redan begränsad pressfrihet. Levande och döda är en djupt existentiell roman, som skildrar maktens och militärens oerhörda grymhet, men som också genom alla de människor som riskerade sina liv för att undsätta de drabbade i massakern, visar på den enskilda människans förmåga eller snarare möjlighet att faktiskt göra gott om hon väljer det. Även denna bok har skuldkänslor som utgångspunkt. Han Kang flyttade bara några månader innan massakern från Kwanju och undgick på så sätt att själv bli drabbad. Så boken kom till utifrån en överlevandes skuldkänslor och som ett sätt att försöka förstå hur samma mänsklighet kan skapa sådana fasor som t.ex Auschwitz och i andra situationer vara beredd att offra sig självt för att rädda en annan människa. De levande och döda är en fasansfull historia, med strimmor av hopp och Han Kang menar att skrivandet av boken har gjort henne till en bättre människa, med en numera större tilltro till människans möjligheter att göra gott. Och kanske är det så illa att ondskan måste få ett skarpt ansikte innan det goda inom oss aktiveras?

Lillemor Åkerman

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.