Handledning för städerskor av Lucia Berlin

handbokLucia Berlin föddes 1936 i Alaska och levde ett kringflackande liv kantat av missbruk. Hon dog 2004 och under sina 68 år hann Lucia tillägna sig så mycket livserfarenhet att det skulle kunna fylla flera livstider. Hennes pappa var gruvingenjör och Lucia växte upp i gruvstäder i Alaska och mellanvästern, men levde även en period som rik och priviligierad i Chile. I 50-talets New York hamnade hon i bohemkretsar och under 70-talet jobbade hon på en akutmottagning i San Francisco. Vid 32 års ålder hade hon varit gift tre gånger och fått fyra söner. Precis som sin mamma tampades Lucia med alkoholmissbruk och under långa perioder som ensamstående förälder försörjde hon sig som städerska, sköterska och läkarsekreterare. Till största delen jobbade hon som lärare, när hon blev äldre undervisade hon i litteratur på universitet.

Lucia publicerade sig sent i livet och gav ut tre novellsamlingar. Under sin livstid fick hon en liten men hängiven skara läsare men det var inte förrän ett urval av hennes noveller gavs ut i samlingen Handledning för städerskor 2015 (översatt till svenska 2016) som hennes författarskap uppmärksammades i större omfattning.

De flesta av novellerna är skrivna ur ett jag-perspektiv och man får en känsla av att mycket är självupplevt. Lucia Berlin skriver totalt osentimentalt och med en underliggande humor om alltifrån en ung amerikanska i privatskola i Sydamerika och hennes möte med en ung lärarinna som brinner för kommunismen, till knepen man kan ta till för att behålla jobbet som städerska hos rika familjer. Den drastiska humorn kan snabbt växla till svåra och tunga ämnen, hon skildrar även ensamheten som änka och systerns insjuknande i cancer. Det finns en värme och direkthet i hennes texter och en befriande avsaknad av skam eller bitterhet. Berlin har jämförts med de största namnen inom amerikansk novellkonst, som t ex Raymond Carver. Det är en rättvis jämförelse, men att Lucia Berlin har en helt egen unik ton framgår helt tydligt efter att ha läst denna fantastiska samling.

Jenny Persson

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.