Onsdag 15 mars – Kvinnors röster: Livsöden i det moderna Sveriges framväxt. Föreläsning med Eva Helen Ulvros

Nej jag har lappat färdigt. Jag varken lappar eller lagar åt några gubbar mer.”
Inga Blomqvist 1906-1987 (ur Kvinnors röster: livsöden från det moderna Sveriges framväxt).
Den 15 mars föreläser Eva Helen Ulvros, professor i historia vid Lunds universitet, utifrån sin bok Kvinnors röster: Livsöden i det moderna Sveriges framväxt. Kvällen ingår i föreläsningsserien Bildningsresan som Varbergs bibliotek arrangerar tillsammans med Folkuniversitetet Varberg.
Foto: Karolina Rosenqvist

Inga Blomqvist, som citeras ovan, är ett av tretton levnadsöden som porträtteras i Kvinnors röster, hon illustrerar en typisk arbetarkvinna från ett Sverige som är på väg att moderniseras. I sin bok skildrar Eva Helen Ulvros flera kvinnoöden, från sent 1700-tal till tidigt 2000-tal. Genom personliga berättelser får vi en levande inblick i Sveriges omvandling från ett stelnat ståndssamhälle till ett demokratiskt folkhem.

Vi möter kvinnor från olika samhällsklasser, rika som fattiga. Flera av dem är starka och självständiga, andra är låsta i patriarkala strukturer. Genom kvinnors brev och dagböcker, memoarer och intervjuer får vi en fantastisk inblick i förgången tid. Det unika materialet skapar en närhet som överbryggar århundraden – i politik och arbetsliv, i sociala sammanhang och kulturellt umgänge, eller i stunder av glädje och förtvivlan.

Kulturhuset Komedianten, Lilla teatern, entré 60:-. Förköp på Komediantens hemsida.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.