Vitt hav av Roy Jacobsen

I Vitt hav fortsätter Roy Jacobsen berättelsen om Ingrid och hennes familj som vi läsare fick stifta bekantskap med i den fantastiska boken De osynliga. I den förra boken, som utspelade sig 1913-1928, fick vi möta Ingrid som barn och ung flicka och livet på den ensligt belägna ön Barröy. Nu har det gått ett antal år, Ingrid är 35 år och Norge är under ockupation av Tyskland. Under en tid har Ingrid levt ensam på Barröy tillsammans med sin faster Barbro, eftersom männen i familjen farit till Lofoten för att fiska. När Barbro hamnar på sjukhus tvingas Ingrid in till fastlandet för att försörja sig genom arbete på en konservfabrik. Vitt hav inleds med att Ingrid har fått nog av slitet på fabriken och hon bestämmer sig för att ensam återvända till Barröy, må det bära eller brista.

Andra världskriget, som nu är inne på sitt fjärde år, påverkar befolkningen på många olika sätt och tillvaron är om möjligt ännu svårare än i De osynliga. Ingrid har dock en stark övertygelse om att hon ska klara sig ensam på ön, även om det innebär stora umbäranden på grund av knappa omständigheter och svåra förhållanden. Efter några dagar på ön börjar Ingrid få känslan av att hon trots allt inte är ensam. Hon letar igenom ön och hittar först kvarlevorna efter några uniformsklädda män och efter ytterligare letande en man som visar tecken på att vara vid liv. Detta möte ska komma att förändra Ingrids liv på oväntat sätt.

Roy Jacobsen kan verkligen konsten att skriva vackert om svåra saker. För dig som ännu inte läst något av honom kan jag bara säga, läs!

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.