Där vägarna möts av Tommi Kinnunen

Tommi Kinnunens fantastiska debutroman från 2014, Där vägarna möts, skildrar livet i en liten by i norra Finland, inte allt för långt ifrån Uleåborg. Boken utspelar sig under drygt ett hundra år, 1895-1996, mot en fond av fattigdom och krig. Kinnunen skildrar med stor inlevelse och trovärdighet tre generationer kvinnor. Äldst är barnmorskan Maria, som ensam uppfostrar dottern Lahja. Även Lahja blir till en början ensamstående mor till dottern Anna men gifter sig senare med Onni och får med honom ytterligare två barn, den blinda Helena och Johannes. Johannes i sin tur gifter sig med Kaarina, som är den tredje generationens kvinna som skildras i boken.

Även om det är tre starka kvinnoporträtt i Där vägarna möts har Lahjas make Onni en viktig plats i boken. Han är på många sätt en bra make som varken super eller slåss, men paret kan trots detta aldrig riktigt mötas. Där finns både vänskap och kärlek men Onni bär på en hemlighet som under berättelsens gång sakta avslöjas för läsaren, en hemlighet som tär på både Onni och familjen.

Där vägarna möts är en rakt igenom gripande berättelse, både vad gäller innehåll och språk. Några scener dröjer dock sig kvar lite extra efter att jag har läst klart. En av dem är bokens inledande förlossningsscen, som av vissa läsare säkert kan uppfattas som väl magstark. En annan är ett möte mellan den sträva och inte alltid så snälla Lahja och svärdottern Kaarina, när Lahja på ålderns höst behöver hjälp med allt och Kaarina bjuder henne på ett provisoriskt bad. En finare skildring av ett försök till försoning mellan två personer har jag nog aldrig läst.

Jag sörjer lite över att nu har läst klart boken. Men glädjande nog kommer det alldeles snart en fristående uppföljare, Ljuset bakom ögonen, där den blinda Helena och hennes brorson Tuomas får komma till tals. Tack och lov för det!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.