Finna sig av Agnes Lidbeck

Genom debutromanen Finna sig av Agnes Lidbeck har vi fått en ny, litterär Kulturman. Denna gång heter han Ivan och är författare, ”etablerad någonstans i gränslandet mellan prosan och poesin, mellan filosofin och dess politiska implikationer.” Det finns vissa likheter med Hugo Rask i Egenmäktigt förfarande, men till skillnad från Hugo finns Ivan kvar till ”the bitter end”. Nu är det ju dock inte Ivan utan hans älskarinna Anna som är huvudperson i Finna sig.

Anna är en ganska typisk svensk kvinna som jag tror många kan känna igen sig i, i alla fall delvis; även om ingen av oss lär finna henne speciellt sympatisk eller politiskt korrekt. Vi får följa Anna genom tre klassiska kvinnoroller, som mamma, som åtrådd älskarinna och avslutningsvis som, om än motvilligt, gratisarbetande vårdarinna. Genom dessa tre livets skeden förhåller sig Anna passivt aggressiv, hela tiden skådespelande utifrån hur hon vill/tror att andra ska uppfatta henne. Hon är extrem anpassningsbar, som en kameleont. Efter att ha inlett sin otrohetsaffär med Ivan ser hon ”till slut ut som om hon hade annat att tänka på men som om hon tänkte på det i en målning av någon mycket tidig modernist, exempelvis den sena Schjerfbeck. Hon har lagt ifrån sig sina prydliga örhängen och skaffat koftor med mer fall och utan bandkanter.” – en för övrigt ganska typisk formulering hos Agnes Lidbeck, vars språk tilltalar mig mycket.

Agnes Lidbeck säger i en intervju att hon känner sig avundsjuk på Anna, hon är person som får vara ifred eftersom hon visar så lite av sitt rätta jag. Är man inte tydlig med vad man står för kan ingen heller komma åt en. Hon säger också att hon kan känna ilska mot beteenden som hon har sett hos andra och som har inspirerat henne till att skriva boken. Man kan t.ex. inte vara arg på sin man för att man inte är den man vill vara, vilket Anna är – var och en har eget ansvar att ta det utrymme man behöver.

Det här är en bok som skulle passa ypperligt i en bokcirkel tror jag. För det är en bok man kan spegla sig i och som säger en del om vår samtid. Agnes Lidbeck arbetar till vardags som omvärldsanalytiker, jag hoppas att hon fortsätter att rikta även sina författarögon mot omvärlden.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Finna sig av Agnes Lidbeck

  1. Ping: Förlåten av Agnes Lidbeck | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.