Humlesäcken av Lina Brustad

Lina Brustad är bosatt i Varberg och häromdagen landade hennes debutbok Humlesäcken på mitt skrivbord. En dag senare var den utläst. Och detta inte på grund av det är någon speciellt lättläst bok. Tvärtom är det tung läsning, denna självbiografiska roman om det svåraste av svåra – att mista en älskad person som dessutom är far till ens lilla barn. Men Humlesäcken är också en bok som helt enkelt vill bli läst. Trots att jag som läsare vet hur boken kommer att sluta håller den mitt intresse uppe till sista sidan.

Mannen och kvinnan i boken har varit ett par ett antal år när ett mannen får ett jobberbjudande som för dem till Varberg. Där satsar de på ett liv tillsammans, får en son och bygger upp en bra social tillvaro med jobb, hus och vänner. Parallellt drabbas dock mannen av cancer, en hjärntumör som obönhörligt bryter ner både honom och parets gemensamma liv. Där finns hela vägen till slutet en stark kärlek, men sjukdomen förvandlar dem från ett älskande par till cancersjuk och vårdarinna, något som är mycket svårt för kvinnan att bära. Hon vill så mycket med sitt liv, fler barn, kärlek, åtrå, kanske doktorera. Ingenting av detta får längre plats i hennes liv och hon drabbas av fruktansvärda skuldkänslor när hon efter flera år av sjukdom och sjukhusbesök bara hoppas att allt ska få ett slut. Mitt upp i alltihop spirar dessutom en förälskelse i en av mannens allra bästa vänner.

Den här boken måste har varit ortroligt svår att skriva. Men antagligen också livsnödvändig för att kunna gå vidare; för att minimera den förgörande skam och skuld som kanske ofta finns hos den som lever vidare när någon dör allt för ung. Jag tycker att det är en otroligt modig bok som Lina Brustad har skrivit. Hon blottar känslor och tankar som många av oss andra kanske skulle dölja t.o.m för oss själva.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Humlesäcken av Lina Brustad

  1. Ping: Skavet 1 februari – med Aleksander Motturi, m.fl. | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.