Mödrarnas söndag av Graham Swift

9789100169299Graham Swifts roman Mödrarnas söndagar har fallit många kritiker i smaken. T.o.m. Swift själv verkar lite förvånad över resultatet:

– När jag tänker på det nu … Romaner är verkligen underliga ting. Det finns en oändlig mängd möjliga böcker som kan skrivas. Ändå finner sig författare vid vissa tillfällen i sitt liv koncentrerade vid en enda, märklig punkt. Vad det beror på är ett mysterium. Varför skulle jag skriva om en specifik dag under ett visst år? Varför skulle det plötsligt ske mig? Men nu när jag har skrivit den här romanen verkar det nästan omöjligt att inte ha skrivit den.” (intervju i SvD). När man dessutom betänker att det enligt Swift tog några minuter för romanens olika delar att falla på plats kan man inte annat än förundras över hur lätt vissa berättelser kommer till.

Mödrarnas söndag är verkligen en fin och läsvärd roman. Den utspelar sig huvudsakligen under en enda dag, den 30 mars 1924, under det som kallas Mödrarnas söndag, en dag då tjänstefolket får ledigt för att hälsa på sina mödrar. Detta gäller dock inte Jane Fairchild, husjungfru på godset Beechwood. Hon är föräldralös och stället för att hälsa på sin mamma tar hon cykeln till granngodset Upleigh för att i smyg träffa älskaren Paul tillika son i huset, som trots ett snart stundande bröllop inte drar sig för en liten amorös affär.

Relationen mellan Jane och Paul må vara bokens bärande tema, men det som sker under och efter deras tête-à-tête kommer att ge ekon långt in i framtiden. Jane blir senare i livet författare och denna dags romantiska och även tragiska inslag blir på något sätt startpunkten för både detta författarskap och Janes klassresa.

Avslutningsvis några kloka ord från Swift: ”Mödrarnas söndag handlar till stor del om att demonstrera hur mycket av livet som är ett mysterium. Vi har en tendens att vilja förklara vår omvärld, men seriös litteratur visar istället på sakernas komplexitet. Det står i kontrast mot de falska historier som skapas av politiker eller reklammakare. Skönlitteraturen kan svepa sådant åt sidan och säga: livet är så här, djupt mystiskt och komplext. Och i det finns glädjen i att leva.” (SvD)

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.