Bortom Lampedusa och Gå, gick, gått av Jenny Erpenbeck

bortom_lampedusaDet stora flertalet av de som nu flyr över havet, från Afrika och Asien, undan krig, fattigdom och förföljelse, hamnar i Italien. Många av dem, hundratusentals, ”mellanlandar” på den lilla italienska ön Lampedusa där det bor runt 6000 personer – och en läkare. Långtifrån alla anländer till ön levande. Detta helt osannolika faktum, att människor dör på flykt undan döden, skildras med stor inlevelse i Gianfranco Rosis dokumentär Bortom Lampedusa. Det är en otroligt drabbande film, lika plågsam som nödvändig för att förstå det enorma lidande som följer i flyktingkatastrofens spår.

 

9789100168100.jpgDe båtflyktingar som lyckas ta sig, eller snarare skickas vidare till det italienska fastlandet, tvingas efter en tid lämna Italien, helt enkelt för att söka överlevnad. En del av dem hamnar i Tyskland. I sin nya roman Gå, gick, gått berättar den tyska författaren Jenny Erpenbeck en mycket gripande historia om ett antal afrikanska män som hamnat i Berlin. Där ockuperar de, tillsammans med flera hundra andra flyktingar Oranienplatz, där de bor i provisoriska tält under en längre tid. Efter löfte om mat och tak över huvudet upphör ockupationen, polisen river lägret och ockupanterna fördelas på tre olika förläggningar. Till en av dessa förläggningar kommer Richard, änkling och pensionerad professor i antikens historia. Trots goda förutsättningar – bostad, pengar, vänner – upplever Richard en stor tomhet i tillvaron. Genom sina besök på en av förläggningarna, där han får flera nya vänner, börjar han känna att livet får en ny mening, samtidigt som han berörs på djupet av alla de berättelser som kommer honom till del.

”De vill verkligen inte ha oss här”, säger en av männen uppgivet i boken. Och visst är det så att den politik som förs i många länder för tillfället inte underlättar för människor på flykt. Det lilla ljus som finns i den alltigenom hopplösa tillvaron för männen från Oranienplatz står Richard och sedemera även hans vänner för. Tack vare dem blir männen i Gå, gick, gått åtminstone delvis bemötta med respekt. Men därutöver, i stort sett bara mörker…

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.