Arkeologi och mord – deckarförfattarinnan Elly Griffiths serie om Ruth Galloway

I dag bjuder Carina Wiman på ett deckartips!

Elly Griffiths deckare om arkeologen Ruth Galloway är en väldigt underhållande bekantskap om man tycker om mysiga engelska deckare.

I den första boken Flickan under jorden, så lever rättsarkeologen Ruth ensam med sina två katter i det ödsliga träsklandskapet vid havet i Norfolk. Hon föreläser på universitet och deltar i olika utgrävningar i trakten. Hon tillkallas av polisen för att undersöka ett mossfynd. En liten flicka har blivit bortrövad, några år tidigare och man tror att det kan vara hennes kropp, som man har hittat. Nu har en annan flicka försvunnit och polisen måste hitta henne innan det är för sent. Ruth känner sig genast dragen till den dystre kriminaldetektiven Harry Nelson och blir inblandad i fallet. Han ber henne hjälpa till att tolka mystiska brev som förövaren skickar för att gäcka polisen. Breven är fyllda av mytologiska och litterära anspelningar. Om de kan tyda dem, så kanske de kan rädda de bortförda flickorna innan det är för sent…

I den andra boken Janusstenen, deltar Ruth i en utgrävning bland romerska lämningar i området och hittar ett människooffer med avhugget huvud. Det är bara det att kroppen inte är från romartiden, utan från 1950-talet. Det blir ett mysterium att lösa för Norfolkspolisen. Och Ruth hamnar i livsfara…

Ruth är en annorlunda hjältinna. Hon är överviktig, smart och självständig och hon älskar sina katter. Hennes privatliv blir ofta sammanblandat med de olika mordfallen. Hon hjälper Harry Nelson att lösa ett fall i varje bok och det har kommit ut 9 böcker hittills på svenska. Förutom grundkaraktärerna så finns det vissa som förekommer i alla böckerna. Den mystiske keltiska druiden Cathbad som säger sig ha övernaturliga förmågor dyker ofta upp i sista minuten när någon behöver bli räddad. Ruths chef på universitetet Phil och hennes bästa kompis Shona är också med och naturligtvis de andra poliserna på orten. Dessutom finns det vänner och bekanta som förekommer i varje bok, som Nelsons fru Michelle, hans döttrar och Ruths katt Flynn. Privatlivet utvecklas mycket för karaktärerna från bok till bok, så därför bör de definitivt läsas i ordning. Som läsare blir man överraskad, för det går fort fram.

Elly Griffith kommer med en ny deckare i vår, Dolt i mörker. Det är den 9:e delen i hennes kriminalserie om arkeologen Ruth och kriminalpolisen Nelson.

Böckerna bjuder på både spänning, mystiska mordgåtor och romantik. Det finns också ofta inslag av folktro och utdöda religioner.

Övriga böcker i serien är: Huset vid havets slut, Känslan av död, En orolig grav, De utstötta, De öde fälten, En kvinna i blått och Dolt i mörker. Den 10:e boken i serien kommer ut på engelska i februari 2018 och ska heta The Dark Angel.

Carina Wiman

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.