Den tunna blå linjen av Christoffer Carlsson

Med Den tunna blå linjen säger Christoffer Carlsson hej då till Leo Junker, kriminalpolisen på våldsroteln i Stockholms city som vi läsare har kunnat följa under några års tid i Den osynlige mannen från Salem, Den fallande detektiven och Mästare, väktare, lögnare, vän. Denna fjärde del innebär också att Leo Junker tvingas ta farväl av barndomsvännen John Grimberg, som varit mer eller mindre närvarande i seriens alla fyra delar. Det råder en lite melankolisk stämning i boken, som jag gissar har att göra med båda dessa avsked. Även jag tycker det är lite tråkigt att Leos och Johns komplicerade vänskap nu har nått vägs ände.

Den tunna blå linjen är en symbol för dem som valts ut till samhällets beskyddare, som ska förhindra att våld och anarki sprider sig i samhället, en barrikad mellan civilsamhället och den kriminella världen, den frontlinje som ska upprätthålla social ordning, sammanhållning, trygghet och säkerhet, dvs polisen. Christoffer Carlssons bok med samma namn är en övertygande berättelse om att denna barrikad kan vara bräcklig, för att inte säga genomrutten i vissa fall. Med en blinkning till verkligheten, t.ex. flyktingströmmar, terrorhot, omorganisationen inom polisen och fallet med Kapten klänning för några år sedan, målar han upp en trovärdig historia där John Grimberg återigen får en central plats. Efter att ha varit försvunnen en tid tar han kontakt med Leo och uppmanar honom att återuppta ett ouppklarat fall med en ung prostituerad kvinna, Angelica Reyes, som mördades för fem år sedan. Leo tar sig motvilligt an fallet tillsammans med kollegan Birck och spåren leder rakt in i deras egen organisation, vilket får dem att tveka både en och två gånger innan de löper linan ut.

Christoffer Carlsson, bördig från Halmstad, var 2015 vår Hela Halland läser-författare med Den enögda kaninen, en bok inom en genre som kallas glesbygd noir. Serien om Leo Junker tillhör den mer klassiska deckargenren och jag tycker att Christoffer Carlsson bara blir bättre och bättre – han har en alldeles egen ton och som doktor i kriminologi är han väl insatt i ämnet, en kunskap han kombinerar med spännande historier. Jag tycker också om hur privatpersonen Leo Junker, inte bara polismannen Junker, har fått ta plats i böckerna och det har varit intressant att få följa den både bräckliga och oerhört starka vänskapen mellan Leo och John.

Det ska verkligen bli spännande att se vad som kommer härnäst ur Christoffer Carlsson penna.

Lillemor Åkerman

 

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.