En engelsk gentleman av Jane Gardam

I den stora bokflod man befinner sig i när man arbetar på bibliotek är det lätt att missa vissa godbitar. En engelsk gentleman av Jane Gardam hade gått mig förbi, men efter tips från en god vän och med en tilltalande framsida, gjorde jag den till min. Boken kom på engelska redan 2004 och det är lite märkligt att det är först nu den kommer på svenska, så bra som den är! Det är för övrigt den första boken av Jane Gardam som översätts till svenska. Gardam började skriva först i 40-årsåldern, hon är nu en förtjusande dam på 89 år och har en långa rad novellsamlingar, romaner och barnböcker bakom sig.

En engelsk gentleman, på engelska Old Filth (Failed In London, Try Hongkong) är en bok om vad som hände med de engelska barn som under det brittiska väldet skickades hem från kolonierna, till fosterfamiljer, barnhem och internatskolor, för att fostras till dugliga samhällsmedborgare. Dessa barns tragiska öden skildras genom Sir Edward Feathers, vid bokens början en åldrad man vars hustru just dött.

Edward Feathers föds på 1920-talet i provinsen Kotakinakulu i nuvarande Malaysia, där fadern arbetar som distriktstjänsteman. Modern dör i barnsängsfeber, fadern vänder barnet ryggen och Edward tillbringar sina första år med amman Ada i en lantligt belägen by. Vid fyra års ålder skickas han till Storbritannien till en fosterfamilj i Wales, där är även kusinerna Babs och Claire placeras och det blir början på en lång, svår och kärlekslös barndom. Också ungdomsåren blir en kamp, även om Edward senare lyckas bra i livet och utbildar sig till advokat, gifter sig med sin livslånga kärlek Betty och sedermera arbetar som domare i Hongkong.

Jag blir så glad när jag ramlar över böcker som skildrar en verklighet jag inte vet så mycket om, i det här fallet de så kallade ”föräldralösa imperiebarnen”. Gardams bok är en historisk skildring lika mycket som en gripande berättelse om hur ett barn formas av yttre omständigheter som det inte rår över; om föräldrasvek av omåttliga dimensioner. Och om hur vårt inre barn aldrig lämnar oss, kanske blir det tvärtom allt starkare ju äldre vi blir, vilket också kan öppna upp för försoning med hur livet blev. Det är rörande att få ta del av hur i alla fall Sir Edward försonas med sitt förflutna och läsa om hans kärlek till hustrun Betty. Gardam bjuder dessutom på ett rejält överraskande slut!

Ännu gladare blir jag när jag inser att Jane Gardam har återvänt till Sir Edward i ytterligare två böcker, som till hösten kommer i svensk översättning; En trogen kvinna där hustrun Betty står i centrum och De sista vännerna där Edwards kollega och konkurrent Terry Veneerings har ordet.

Lillemor Åkerman

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En engelsk gentleman av Jane Gardam

  1. Ping: En trogen kvinna av Jane Gardam | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.