16 september Kulturfrukost: Modeslavar – Den globa jakten på billigare kläder med Tobias Andersson Åkerblom

Under hösten bjuder Kulturhuset Komedianten in till Kulturfrukost vissa lördagar, då vi kan bjuda på allt från poesiuppläsningar till musik och föreläsningar.

Vid höstens första Kulturfrukost blir det föreläsning med Tobias Andersson Åkerblom.

Journalisterna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom har under nästan tre års tid granskat svenska klädföretag och deras tillverkning i Asien och tillsammans skrivit boken Modeslavar. Det är en reportagebok som följer de svenska klädföretagens resa från efterkrigstidens Borås till de nya låglöneländerna i Asien, för att ta reda på hur våra kläder kan fortsätta att vara så billiga trots att andra varor och tjänster blir dyrare.
Längs vägen blottlägger författarna konsekvenserna av den affärsmodell som går ut på att pressa kostnader: miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter, lagar och internationella konventioner. De undersöker också klädföretagens ekonomi för att ta reda på vart pengarna som genereras tar vägen och hur klädindustrin skulle kunna bli mer hållbar.

Biljetter kostar 60:-, i vilket det ingår frukost som serveras från 09.30. Föreläsningen börjar 10.00. Biljetter kan köpas här, på Varbergs stadsbibliotek eller ring 0340-88600.

I samarbete med Studiefrämjandet.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.