Miraklet av Emma Donoghue

mirakletI dag bjuder Carina Wiman på årets första boktips, Miraklet av Emma Donoghue.

Miraklet handlar om en ung flickas självsvält, 1859 på Irland. Enligt hennes föräldrar har hon inte ätit en bit på fyra månader, men ändå lever hon. Det är ett Mirakel. Är hon ett helgon? Folk vallfärdar till hennes hem, för att se henne och röra vid henne. Tidningarna skriver om henne och folket i byn, som är troende katoliker, tror verkligen att hon är helig och kan klara sig utan att äta. Hon heter Anna och är 11 år.

Prästen och läkaren i byn bildar en kommitté, för att utreda om flickan verkligen är ett levande helgon. De anställer en sjuksköterska och en nunna för att vakta henne dygnet runt. De vill försäkra sig om att hon inte äter i smyg, eller blir matad av föräldrarna.
Bokens huvudperson är den engelska sjuksköterskan Lib Wright, som kommer resande till den lilla irländska byn, för att vakta Anna. Hon har arbetat med Florence Nightingale i Krimkriget och är van vid sjukdom och död, men hon har aldrig varit på Irland förut och hon är inte beredd på den vidskepelse och djupa religiositet som hon möter. Själv är hon närmast ateist, men folket i byn tror på älvor, lika mycket som på Gud och helgonen. Anna ber nästan oavbrutet och säger att hon har slutat att äta, för att hon har lovat Gud att fasta.

Lib och nunnan turas om att vakta Anna dygnet runt, så hon inte smygäter. Tidigare har hon fått ta emot gäster, men nu tillåter Lib inte längre någon att besöka henne. Inte ens Annas föräldrar får komma in till henne. Lib väger henne dagligen och skriver upp hennes mått och puls och hur hennes kropp förändras. Flickan får mer och mer uppsvällda leder och mage och fjun bildas på hennes kropp. Hon matar henne med några matskedar vatten, men det är allt som hon får i sig om dagarna.
Sakta svälter hon ihjäl. Men varför har hon slutat att äta? Lib blir mer och mer involverad och börjar tycka om Anna. Hon förstår att om ingenting görs, så kommer hon att svälta ihjäl och då är det hennes och nunnans fel, eftersom de vaktar henne dygnet runt. På något sätt måste hon ha fått i sig smulor av mat tidigare, men nu, när hon vaktas, så är det slut på det. Lib försöker få prästen och läkaren att inse faran, men de lyssnar inte på henne. De tror att hon är den första människan som klarar sig utan mat. Prästen tror att hon är ett helgon och läkaren att hon är ett biologiskt underverk…
Lib blir vän med byns journalist och tillsammans börjar de nysta i mysteriet med Annas självsvält. Varför straffar hon sig själv? Om de hittar svaret, så kanske de kan rädda henne. Lib letar i det förflutna efter gåtans lösning.

Boken är väldigt spännande. Det är nästan smärtsamt att läsa om hur flickan hela tiden svälter mer och mer. Man förstår ju att det bara kan sluta på ett sätt. Men boken har dolda djup. Det är en annorlunda historisk roman. Ett mysterium och en kärlekshistoria med många överraskningar.

Emma Donoghues kritikerrosade och bästsäljande roman Room, som hon skrev i efterdyningarna av det uppmärksammade Fritzl-fallet i Österrike, nominerades till Booker-priset. Filmen med samma namn, som Donoghue också skrev manus till, har vunnit flera priser, bland annat en Oscar för bästa huvudroll.

Carina Wiman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.