Broder av Aleksander Motturi

Aleksander Motturi, född 1970, är en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut och kulturtidskriften Glänta. Han har översatt och avhandlat Ludwig Wittgenstein, skrivit dramatik samt den uppmärksammade boken Etnotism. Motturi har också skrivit romanerna Diabetikern och Svindlarprästen, den senare handlar om hans far som en gång övergav sin hustru och sina barn för att helt enkelt försvinna. Fadern återkommer i en svindlarhärva som blir förstasidesnyheter i alla svenska kvällstidningar.

Under 2017 kom boken Broder. Om den skriver Motturi själv: ”Detta är inte en roman, inte en biografi, inte heller autofiktion. Det är ett pussel av anteckningar om min bror som jag försökt lägga i samband med hans död den 5 mars 2015. Anteckningarna är skrivna och omarbetade under de senaste åren, men de händelser som texten berör går tillbaka till barndomen.” Det är en otroligt bra bok som skildrar de känslor av både kärlek och hat som Motturi känner inför sin tungt missbrukande broder, ett missbruk som också är den direkta orsaken till broderns död. Det är också en kärleksförklaring till modern som kom som krigsbarn till Sverige när hon bara var åtta år och som livet igenom fått kämpa för familjens överlevnad. Broder är också berättelsen om Aleksander Motturis klassresa från förorten utanför Göteborg, till kulturarbete och lägenhet i Linnéstaden, en klassresa som dock är långt ifrån friktionsfri. Insprängt i texten finns också författarens tankar om sin egen roll i skrivandet, om svårigheterna att skriva om andra – hur gränslös får man vara när man skriver om andra människors liv? Som läsare är jag oerhört glad över att Motturi vågade skriver boken Broder. Jag tror att han någonstans i boken skriver att han funderar på att även försöka sig på en bok om moderns liv. Det hoppas jag – för även om modern finns med i Broder tror jag där finns så mycket mer att berätta om henne.

Sveriges Radios Romanpris, som ni kanske minns, delades ut i Varbergs teater 2013. Då vann Jonas Brun med romanen Skuggland.

Lillemor Åkerman

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Broder av Aleksander Motturi

  1. Ping: Sveriges Radios Romanpris 2018 | Varbergs bibliotek – människor, möten, medier

Kommentarsfältet är stängt.