Grand Danois av Daniel Dencik och Den ensamma staden av Olivia Laing

I tisdags hade jag förmånen att få delta i en workshop som vi arrangerade med anledning av att årets bok inom Hela Halland läser är en novellsamling (Hägring av Oline Stig). Skrivpedagogen Hanna Hörnberg lärde oss mer om de typiska dragen för en novell och lät oss även prova på att närma oss novellen som genre genom kortare skrivövningar. Mycket informativt, men framförallt väldigt roligt!

Jag blev genast sugen på att läsa fler novellsamlingar och valet föll på den nyligen utgivna Grand Danois av Daniel Dencik, i översättning från danskan av en av våra främsta svenska novellister, Ninni Holmqvist. Enligt baksidestexten är detta en samling av ”Nio noveller om ensamhetens väsen – dess möjligheter och omöjligheter. Nio noveller om att leva och om att dö, om att vara konstnär, om val och konsekvenser.” Under workshopen diskuterade vi bl.a. bra (och mindre bra) novellinledningar. I en novell gäller det att redan i första meningen fånga läsarens intresse, här är det inte tal om några långa, svepande inledningar. Dencik är bra på detta! T.ex.: ”Jag kom till Tokyo för att dö.”, ”Vi åkte iväg för att tänka igenom det.”, ”Jag minns inte varför vi aldrig träffade honom”. ”Matilde var väldigt vacker, men allra vackrast var hon när hon grät.”

Dencik är också bra på ett annat typiskt novelldrag – att få till en oväntad vändning på slutet. T.ex. novellen Fredens park som inleds med meningen ”En imam går längs sjöarna och äter Pinocchiokulor.” och avslutas med att en man fruktar för sitt liv då han tror sig ha en myra av arten Camponotus cylindricus, även kallad explosionsmyra, i köket.

Direkt efter Grand Danois började jag läsa den här boken, Den ensamma stadenom konst, ensamhet och överlevnad av Olivia Laing, som innehållsmässigt påminner om Denciks bok, med ensamhet som bärande tema, men med den stora skillnaden att Laings bok är en essäsamling. Utifrån konstnärer som  Edward Hopper och Andy Warhol utforskar hon, efter att blivit övergiven i mångmiljonstaden New York, vad ensamheten kan göra med oss och vi med den. Mycket intressant. Som komplement till boken finns även en länksamling till de konstverk och författare som Laing refererar till i sin bok.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.