München av Robert Harris

Jag har läst Robert Harris nya roman som handlar om Münchenavtalet 1938. Harris är känd för sina spännande historiska thrillers, så man väntar sig lite action. Men eftersom det är en välkänd historisk händelse så följer han det faktiska skeendet. Det låter kanske lite tråkigt med en thrillerhistoria om ett politiskt möte mellan två statsmän som ska skriva på ett avtal. Men det handlar om mötet mellan Adolf Hitler och Neville Chamberlain. Tyskland hade redan tagit Österrike och ville nu ta de tyskspråkiga delarna av dåvarande Tjeckoslovakien. Hela Europa väntade på krig. Englands premiärminister Neville Chamberlain var naiv nog att tro att man kunde förhandla med Hitler och reste med ett stort diplomatiskt följe till München. Boken tilldrar sig under de fyra dagar som mötet varade. Men det finns två andra huvudpersoner i boken, en brittisk och en tysk diplomat Paul Hartmann och Hugh Legat. De känner varandra sedan förut, de läste i Oxford tillsammans. Nu befinner de sig på olika sidor och riskerar att bli fiender i det kommande kriget.

Spänningen i boken byggs långsamt och skickligt upp, när vi får följa Hartmanns försök att få kontakt med sin engelska kollega medan Gestapo bevakar honom. Det är en kamp med klockan eftersom Hartmann vill försöka ge Legat hemlig information om Hitlers planer för krig innan avtalet skrivs på. Nu vet vi ju hur det gick. Det blev ingen fred. Men boken är väldigt skickligt och levande uppbyggd. Vi får dessutom en ny förståelse för varför Chamberlain så desperat ville bevara freden trots att han måste ha förstått att Hitler inte gick att lita på.

Robert Harris har också skrivit andra spännande böcker om Andra världskriget ”Faderland” om vad som skulle ha hänt om nazisterna skulle ha vunnit kriget och ”Enigma” om hur britterna knäckte tyskarnas morsekoder.

Carina Wiman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.