I odödliga odlares sällskap: livsläxor och botaniska tricks av Elin Unnes

Elin Unnes nya bok, I odödliga odlares sällskap: Livsläxor och botaniska tricks, gör mig genuint lycklig – och en liten smula melankolisk. Lycklig för att Elin Unnes skriver så initierat och roligt om fyrtio enastående och excentriska odlare, både nu levande och döda, som får mig att i alla fall börja drömma om det som Unnes själv har gjort, nämligen säga upp mig och därefter köpa ett torp med stora odlingsmöjligheter. Lite melankolisk blir jag när jag inser att från en blivande odlares horisont är livet så extremt kort. Här är det ingen quick fix som gäller utan en stor portion tålamod och en tanke om att man odlar minst lika mycket för kommande generationer som för sitt eget höga nöjes skull.

Men nu lämnar vi melankolin åt sidan och hänger oss åt Unnes fantastiska bok. Utifrån olika teman – Planstskolan Sissinghurst, Odödlig design, Världsförbättrare, När grönsaker blir konst och Freaks & geeks – möter vi mer eller mindre kända personer som vigt om inte alltid hela sina liv så ett icke oansenligt antal dagar på att göra både odlingsmisstag och på att skapa fantastiska trädgårdar. Carl von Linné finns förstås med, så även Tasha Tudor, Karin Berglund och Karin Larsson. Vanessa Bell, Virginia Woolfs syster, finns med, Isabella Rossellini, Michelle Obama och August Strindberg! Många namn är helt nya för mig – Jeanne Ghyka, Annemarta Borgen, Juliette de Baïracli Levy för att bara nämna några, men alla lika intressanta att läsa om. Vilken passion, vilken odlarglädje – och i vissa fall (sund) galenskap! Varje essä avslutas med ett tips – så här kan du själv använda den lärdom som andra har dragit före dig – Bind en bukett som Thierry, Sådd på sälg, Grundkurs i tillsammansodling, Montys purjoknep, Hildegards örtvin – för att bara nämna några. Här finns också massor av boktips och hinner man inte odla själv så kan ju läsning om andras odlingar vara ett fullgott substitut.

Bokens fantastiska bilder är tagna av Martin Bergström och Thomas Klementsson, båda med fötterna i modevärlden. Stefan Fält står för den vackra grafiska formen. Att inte börja googla på de personer Unnes berättar om är omöjligt, man vill bara ha mer och mer… Boken leder också till att jag genast vill köpa mig ett tågluffarkort och ge mig ut på trädgårdssafari – Sissinghurst, Charleston Farmhouse, Vasterival, Tasha’s Home and Garden, bara namnen gör mig nyfiken och Elin Unnes berättarkonst gör mig som sagt smått euforisk.

Lillemor Åkerman

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.