17 oktober: Kultur och identitet Föreläsning med journalisten och dokumentärfilmaren Khazar Fatemi

Khazar Fatemi Foto: Stina Stjernkvist/SVT

2018 är utsett till Europaåret för kulturarv, ett EU-initiativ för att betona kulturarvets betydelse för den kulturella mångfalden och interkulturell dialog. Året ska också fokusera på kulturarvets bidrag till ekonomin och som en viktig del i EU:s förbindelser med andra länder. Med anledning av kulturarvsåret bjuder Varbergs bibliotek, tillsammans med Europa Direkt Halland, in till en föreläsning med journalisten och doumentärfilmaren Khazar Fatemi.

Khazar Fatemi är utrikesjournalist och dokumentärfilmare. Hon jobbar framför allt för Sveriges Television, men rapporterar även för det amerikanska Huffington Post och CNN. 2016 visade SVT dokumentärserien ”Kultur i Farozonen”, där Khazar Fatemi som programledare bland annat besökte Syrien, Mali, Afghanistan, Colombia, Irak och träffade människor som riskerar sitt liv för att rädda sin kultur och identitet. I serien försöker hon jämföra det hon ser och hör med sin värld för att se om hon kan förstå den bättre och säger att vi inte förstår hur lika vi är förrän vi verkligen börjar lyssna på varandra. Khazar Fatemi tillhör den kurdiska folkgruppen. Hon föddes i Iran men växte upp i Afghanistan och kom som flykting till Sverige när hon var 8 år gammal. I Varberg kommer Khazar Fatemi att, utifrån filmklipp, prata om värdet att bevara en kultur och identitet och samtidigt använda sig av kulturen för att skapa gemenskap, förståelse och hopp.

Plats: Kulturhuset Komedianten, Lilla teatern Tid: 18.30 – 20.00 Fri entré!

Tanken är att Europaåret för kulturarv ska fungera som en gemensam kommunikationsplattform för att belysa redan pågående och planerade projekt men också som ett avstamp för nya transnationella kulturarvsprojekt i Europa. Kulturdepartementet har gett Riksantikvarieämbetet i uppdrag att samordna i Sverige.
Mer information om mål och om vilka olika områden som utsetts som särskilt angelägna hittar ni på Riksantikvarieämbetets hemsida.

Europa Direkt Halland hjälper till med allt från projektstöd till information om EU:s politik och EU-medborgares rättigheter samt arrangerar föreläsningar, seminarier och evenemang kring aktuella EU-frågor.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.