Macchiariniaffären: sanningar och lögner på Karolinska av Bosse Lindquist

machiarini.jpgJournalisten Bosse Lindquist fick Stora Journalistpriset för dokumentärserien ”Experimentet”, som sändes på SVT 2016. Nu har han skrivit en reportagebok om hur han avslöjade forskningsfusket kring den italienska gästkirurgen Paolo Macchiarini. Det är skrämmande läsning. Som många vet, så var det ju mer än forskning det handlade om. Paolo Macchiarini hade ju dessutom gjort verkligt farliga experiment på människor, när han opererade in plastluftstrupar i patienter runt om i världen. Några av dem hade troligen kunnat leva i många år till om operationerna aldrig hade ägt rum. För att få utföra så experimentell kirurgi, så måste den först testas med djurförsök, som dokumenteras utförligt. Detta hade inte gjorts. Men Macchiarini hade skrivit rapporter och artiklar i vetenskapliga tidskrifter som inte stämde överens med sanningen. Plaststruparna fungerade inte, trots att de hade behandlats med patienternas egna stamceller, för att hindra bortstötning. Av 8 patienter som fått plaststrupar, så dog 7 inom några månader. Den 8:e patienten överlevde bara för att man kunde ta bort plaststrupen i tid. 4 av patienterna hade blivit opererade i Sverige. Macchiarini förskönade verkligheten i sina artiklar.

2014 fick han kritik från andra läkare. En belgisk forskare och fyra läkare på Karolinska anmälde honom för forskningsfusk. Men Karolinska institutet försvarade honom och frikände honom i en intern utredning. Dessutom blev de som anmält honom trakasserade uppifrån. De riskerade sina jobb. Bosse Lindquist, som var anställd vid SVT bestämde sig för att skriva om affären. Han berättar i boken att han från början var osäker på om de tre ”visselblåsarna” hade rätt. Det kunde ju ha varit så att det var olyckliga omständigheter som gjorde att patienterna dog. De kanske var alltför sjuka för att överleva operationerna. Bosse Lindquist intervjuade Macchiarini och lyckades få hans tillåtelse att göra ett reportage om hans arbete. Han följde med honom i flera månader och filmade honom och intervjuade hans medarbetare. Han reste tom med till Ryssland där han hade kontakter med ett forskningsinstitut. Men samtidigt så gick Lindquist igenom alla de döda patienternas journaler och obduktionsrapporter och han intervjuade deras släktingar. Snart framkom det vilket oerhört lidande som de hade tvingats gå igenom med inopererade plaststrupar som aldrig hade fungerat. Lindström gick också igenom alla de vetenskapliga artiklarna och jämförde dem med experimentrapporter som fanns.

Till slut hade Lindquist så mycket material så han kunde avslöja Macchiarinis riskfyllda och hänsynslösa verksamhet. Han berättar i boken om hur han konfronterade honom med materialet. Dessutom pratade han med ledningen på Karolinska som inte var särskilt intresserade. Men när dokumentärfilmen ”Experimentet” sändes så avslöjades sanningen för hela världen. Det framkommer också i boken att Macchiarini även hade vilselett folk i sitt privatliv. Han hade ”sol-och-vårat” en amerikansk tv-reporter och lurat i henne att de skulle gifta sig på påvens sommarresidens och bli vigda av påven själv. Bröllopsgästerna skulle vara internationella celebriteter som Barrack Obama med fru. Men han var redan gift och hade fru och barn hemma i Italien. De hade t.om tryckt upp alla inbjudningskorten till bröllopet, innan det avslöjades.

Det är en oerhört intressant bok och man skulle vilja läsa ännu mer om hur allt
egentligen gick till. Hur kunde en firad kirurg vara en bedragare och lura folk under så lång tid?

Carina Wiman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.