16 januari: Boksamtal – Rösträttskämpen Elin Wägner och boken Väckarklocka

wägner väckarklocka 3Riksteatern kommer den 5 februari till Varberg med föreställningen Väckarklocka, Jubileumsversionen, en föreställning som tar avstamp i Elin Wägners bok ”Väckarklocka” men som också bygger på nutida berättelser som samlats in från hela Sverige.

Elin Wägner, född 1882, var författare, rösträttskämpe och engagerad i freds- och miljöfrågor. Hennes bok ”Väckarklocka” från 1941 var en stridsskrift, men i den formulerade hon också en längtan om en annan framtid.  Med anledning av denna föreställning bjuder vi in till två träffar för att diskutera texter av Elin Wägner. Vid det första samtalet den 16 januari ges en kort introduktion till Wägners liv och verk. Tillsammans läser vi också högt valda delar ut boken, texter som kommer att finnas tillgängliga vid boksamtalet. Du behöver alltså inte ha läst boken innan. Föranmälan här eller ring 0340-88600.

Den 12 februari har vi ett andra boksamtal utifrån Elin Wägners bok ”Pennskaftet”.

Den 27 februari kommer litteraturvetaren Boel Hackman och föreläser om Elin Wägner inom Bildningsresan, vårt samarbete med Folkuniversitetet.

Årets första utställning på Varbergs konsthall, grupputställningen Still burning, markerar ett århundrade av kvinnlig rösträtt i Sverige. Utställningen presenterar verk av nationellt och internationellt etablerade konstnärer som utforskar kvinnans kamp och motstånd mot socialt förordnade roller och könskonventioner. Sprungna ur olika sociopolitiska sammanhang visar verken att kampen mot patriarkatet är långt ifrån över. Trots att den juridiska och sociala rättvisan utvecklas, fortsätter den feministiska lågan att brinna för förändring. Utställningen pågår 2 februari till 28 april.

Lillemor Åkerman

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , . Bokmärk permalänken.