4 februari Forum för poesi och prosa: Nina Wähä och Maciej Zaremba

Den litterära scenen Forum för poesi och prosa besöker Halland!

Forum för poesi och prosa grundades i Göteborg 2003 med syfte att skapa en fast scen – en återkommande mötesplats för litteraturintresserade. Forum för poesi och prosa arrangeras på åtta orter i Västra Götalandsregionen med Göteborg som huvudarena och bjuder varje månad in Sveriges främsta författare för att läsa ur och berätta om sina aktuella böcker. Poesi blandas med prosa, veteraner med debutanter och ibland gästas scenen av en författare från något av våra nordiska grannländer.

wähä_zaremba

Till detta första och förhoppningsvis inte sista besök i Varberg kommer Maciej Zaremba, författare till den fantastiska och gripande boken Huset med de två tornen och Nina Wähä, vars roman Testamente kommer ut 24 januari. Tidigare aviserade Johanna Frid med hyllade romanen Nora eller Brinn Oslo brinn har nominerats till ett litteraturpris som delas ut i Stockholm just den 4 februari och kan därför inte komma till Varberg.

Nina Wähä är född och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse. Hennes senaste roman var den kritikerhyllade Titta inte bakåt från 2010. Testamente utspelar sig i Tornedalen, i en familj med mörka hemligheter och är enligt förlaget ”en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Maciej Zaremba har med en rad artikelserier om tvångssterilisering, polska rörmokare, sjukvården, mobbning på arbetsplatser och om skolan blivit en av Sveriges mest profilerade journalister. För att ha skildrat ett samhälle som många aldrig får syn på har han tilldelats Stora Journalistpriset, Publicistklubbens Guldpennan samt Samfundet de Nios särskilda pris. Nu är han aktuell med boken Huset med de två tornen, där han granskar sitt liv med samma noggrannhet som han tidigare har granskat det svenska samhället. ”Dramatiska, absurda och grymma händelser avlöser varandra när Zaremba berättar sin egen och sin familjs historia, men låt mig säga det redan från början: det är inte dramatiken som gjorde att jag sträckläste ’Huset med de två tornen’. Det är tonfallet.”, skrev Håkan Lindgren i Svenska Dagbladet.

Tid: 18.30 – 20.00 Plats: Kulturhuset Komedianten, Evenemangsplatsen. Fri entré!

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.