Ändå inte försvunnen: om sorg, tröst och att vara människa av Lasse Berg

anda-inte-forsvunnen-om-sorg-trost-och-att-vara-manniskaSedan debuten 1970 med boken Ansikte mot ansikte: fascister och revolutionärer i Indien (tillsammans med dåvarande hustrun Lisa Berg) har journalisten, författaren och dokumentärfilmaren Lasse Berg vigt sitt liv åt resande och skrivande, för att genom ord och bild försöka bidra till ökad förståelse och en bättre värld. Först under ett femtontal år i Asien för att senare flytta sitt fokus till kontinenten Afrika. Genom ytterligare ett projekt befinner sig Lasse Berg i ett safariläger mitt i den sydafrikanska bushen, väntade på ett plan som ska ta honom och hustrun till Johannesburg. Ett två månader långt äventyr väntar. Livet kunde där och då inte bli bättre. Framför dem väntar nya spännande upplevelser och möten med nya människor och lyckan är total. Senare samma dag ska ett sms från Sverige vända detta sällsamma ögonblick till dess absoluta motsats. Sms:et uppmanar dem att omedelbart ringa hem, men först nästa morgon lyckas de få kontakt med Sverige och får det mest fruktade beskedet en förälder kan få: dottern Linda har omkommit i en helt osannolik olycka.

Livet där och då tar slut, framtiden försvinner. Meningen med livet – att resa och förbättra världen – upphör att existera. Det lustfyllda i att skriva likaså, och ersätts med en stor, förlamande sorg. Det tar två år innan Lasse Berg klarar av att skriva igen. Och då inte för att, som Berg skriver, ”lyfta undan” sorgen. Skrivandet är nu inte heller förknippat med pengar eller framgång, som tidigare varit två av många incitament till att skriva. Berg vill ”helt enkelt berätta om Linda, sorgen efter henne och vad jag tror att man någorlunda säkert kan säga om vad det innebär att vara människa. Som hon”.
Det här är en bok som tar läsaren med ned i avgrunden. Naturligtvis kan en förälder som själv inte förlorat ett barn riktigt förstå, men Berg lyckas ändå förmedla den chock och sorg som följer på den typ av besked som på ett ögonblick förändrar allt. Men han lyckas också förmedla att det ”hur osannolikt det är kan förefalla i början, … att det går att sörja och känna livsglädje samtidigt.”

Men Ändå inte försvunnen är inte bara en sorgens och tröstens bok. Lasse Berg återvänder även till de ämnen han berört i böckerna Gryning över Kalahari, Skymningssång i Kalahari och Ut ur Kalahari, d.v.s. människans ursprung, övergången från att vara samlare till att bli jordbrukare, bygga städer och skapa stora civilisationer och de senaste femtio årens genomgripande förändring av hur vi lever våra liv – och hur denna utveckling påverkat oss människor. Även om sorgen över en förlorad dotter och mänsklighetens utveckling kan tyckas vara två ämnen som ligger långt ifrån varandra lyckas Lasse Berg väva samman dem på ett fint sätt. Världens snart 8 miljarder människor må vara olika på en del sätt, men inte när det kommer till kärlek och sorg.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.