Till Daniel av Olaug Nilssen

till danielOlaug Nilssen har blivit utnämnd till en av Norges viktigaste författare och har sedan debuten 1998 skrivit flera böcker i olika genrer. Hennes senaste bok, Till Daniel, verkar vara den enda av hennes böcker som är översatt till svenska och för mig är detta en helt ny bekantskap. Till Daniel är bara 170 sidor lång, men vad gäller innehåll och påverkan på mig som läsare är den långt ifrån tunn. I romanen, som är självbiografisk, vänder sig Nilssen till sin förstfödda son David som är nio år. Fram tills tre års ålder verkade han utvecklas helt normalt, kanske var han tom lite tidig i sin utveckling. Något som föräldrar vanligtvis är stolta över och gärna framhåller, men kanske fanns det hos Daniels föräldrar redan under de första åren en liten, liten oro för att Daniel kanske inte riktigt var som andra barn. I treårsåldern började Daniel regrediera. Framför allt märktes det på språket. Han började tappa ord och använde språket på ett helt nytt sätt. Färdigheterna han tidigare hade visat prov på försvann; efter en period av slöhet och ointresse blev han plötslig överaktiv och aggressiv. Familjen fick allt svårare att både förstå och hantera sin son. En specialpedagog kom till förskolan, men menade efter några månader att träningen inte gav något resultat.

Daniel får så småningom diagnosen autism, placeras i en specialskola och familjens kamp för att få rätt stöd tar sin början. Påfrestningarna på familjen, som fått ytterligare barn, är enorma. Mamman i familjen sjukskrivs i perioder och börjar oroa sig för den ilska sonen väcker inom henne. De försöker få myndigheterna att förstå deras behov av avlastning och ansöker om att sonen ska få vistas femtio dygn per halvår på institution. Utredningarna fortsätter och läkarna vill sätta ytterligare en diagnos på Daniel, de menar att det rör sig om någon slags utvecklingsstörning. Familjen motsätter sig detta. De anser att Daniel föddes som ett ”normalt” barn som gradvis blev autistiskt och att förklara Daniels problem med en utvecklingsstörning gör det hela oåterkalleligt; en sådan diagnos skulle döma honom till att aldrig kunna få tillbaka sina färdigheter. Efter en mycket lång handläggningstid får familjen sina femtio dagar och troligtvis räddar detta familjen.

Till Daniel är en oerhört gripande bok, som ökar förståelsen för hur det är att ha ett barn med särskilda behov, även om vi som inte själva upplevt det med all sannolikhet inte fullt ut kan förstå vilket lidande detta kan innebära. Men hur svårt det än är för familjen är det kärleken mellan mor och son som lyser starkast när jag når bokens sista sida.

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.