Osynliga händer av Stig Sæterbakken

Magnus Persson listade i SvD den 7 juli ”Tio guldkorn i kriminallitteraturens historia.” En av böckerna skrev vi om här på bloggen för några år sedan och här kommer en repris på det inlägget, för det är en ruskigt bra bok!

Osynliga händer av Stig Saeterbakken finns numera som pocket, vilket förhoppningsvis får fler att upptäcka denna spännande norska författare. Boken handlar om polisinspektören Kristian Wold som har fått den
otacksamma uppgiften att ”begrava” ett fall med en 14-årig flickas försvinnande. Efter ett års sökande har polisen gett upp hoppet om att finna flickan vid liv och Wolds uppgift är att ”driva utredningen vidare genom att inte göra något åt den”. En person som inte gett upp hoppet är flickans mamma, Inger och redan ett par sidor in i boken känner man oerhört starkt den förlamande skräck det måste innebära när ens barn försvinner spårlöst. För Wold blir det svårt att förhålla sig till mammans vägran att ge upp hoppet om sin dotter och sin egen och polisens uppgivenhet och frustration. När han dessutom blir förälskad i kvinnan och inleder en relation med henne blir det hela mycket komplicerat. Och spännande.

Det är alltid kul att försöka fundera ut hur en författare tänkt när det gäller en boks titel. Med Osynliga händer är det ganska uppenbart. En av bokens mindre sympatiska personer, porrbutiksägaren Maltek, säger en bit in i boken: ”Vi handlar för vår egen vinnings skull, allihop. Oavsett bransch, erotik och välgörenhet går på ett ut. Det är på det sättet det fungerar. Vi hjälper varandra bäst när vi inte hjälper varandra utan hjälper oss själva. Mina kunder tänker bara på sig själva, jag tänker bara på mig själv, ändå blir bägge parter nöjda. Det är kanske konstigt, men så är det. Den hjälpande handen är mest effektiv när den är osynlig”. Det låter kanske cyniskt men för Wold blir det till slut uppenbart att det ligger en viss sanning i Malteks ord. För visst hjälper han Ingrid, men är kanske samtidigt den som får ses som den störste vinnaren när dramat är över. För Wold är en person som hela livet, fram till mötet med Inger, har drivit omkring, utan någon riktning i livet, aldrig haft något eller någon som han varit rädd för att mista. Och vad är väl livet då värt?

Det finns fler böcker på svenska av Stig Saeterbakken: Lämna mig inte (2010), Sauermugg Redux (2007) samt Siamesisk (2002)

Lillemor Åkerman

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.