”Vinterklassikern” – läs klassiker och vinn fina bokpaket!

Så här i vintertider, finns det något bättre än att krypa upp i soffan med en god bok och en kopp te? Vi vill inspirera till klassikerläsning och bjuder därför in till Vinterklassikern, en variant av Sommarboken för vuxna som många av er varit med i tidigare.

Läs två klassiker och var med i utlottningen av garanterat bra böcker!
Du kan välja att läsa romaner, noveller eller poesi. Besök bibliotekets hemsida eller följ våra sociala medier för klassikertips! På bibliotekets webbplats hittar du också det formulär du ska fylla i för att delta i utlottningen av bokpaket.

Vinterklassikern pågår till och med 31 mars, så du har gott om tid! Passa på att läsa de där klassikerna du har haft stående i hyllan en längre tid eller läs om några av dina älsklingsklassiker. Selma Lagerlöf, Hjalmar Söderberg, Jane Austen, Ernest Hemingway, Moa Martinsson, August Strindberg, Albert Camus, Joseph Conrad, Elin Wägner, Karin Boye – listan över författare som skrivit böcker som idag definieras som klassiker är oändligt lång.

Vad kännetecknar en klassiker?

Kortfattat är en klassiker ett litterärt verk som anses ha tidlösa kvaliteter och som tilltalar läsare i olika tider. Texten ska ha hög språklig kvalitet, gestalta universella frågor och tala till människor utöver den egna samtiden, dessutom ska lång tid ha passerat efter verkets tillkomst. Ofta behandlas tidlösa teman om kärlek, hat, liv och död, som läsare med de mest skiftande bakgrunder och erfarenheter kan förstå och beröras av.

Vinterklassikern ingår i ett läsprojekt kallat Garanterat bra böcker som Varbergs bibliotek genomför med stöd av Kulturrådet. Kulturrådet delar årligen ut så kallat litteraturstöd, som kan ges till nyutgiven litteratur men även till viss nyutgivning av klassiker. Olika förlags nyutgivning av klassiker och Kulturrådets stöd är av största vikt för att hålla klassikerna vid liv. En bok som beviljats litteraturstöd får automatiskt också distributionsstöd, vilket innebär att de litteraturstödda titlarna distribueras till samtliga huvudbibliotek i Sverige.

Lillemor Åkerman

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.