Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof

Asta Olivia Nordenhofs roman Pengar på fickan kommer definitivt att kvala in på min topp 10-lista 2021, kanske den t.o.m. kommer att hamna på första plats, även om det är lite tidigt att uttala sig om det då halva året återstår. Men det var ett tag sedan jag läste en bok som gjorde mig så lycklig. Och då inte för att det handlar om feel good, tvärtom är väl detta en bok som kvalar in i min och kollegan Kajsa Åbergs favoritgenre feel bad. Ni kan för övrigt höra oss prata om varför vi gillar denna mörka genre i podden En annan art som du hittar på Varbergs kommuns hemsida: https://varberg.se/enannanart.

Men åter till Nordenhofs bok. Pengar på fickan är en bok för dig som inte vill bli struken medhårs när du läser och som är av övertygelsen att vissa människors rikedom kommer till på bekostnad av andra människors liv och hälsa. Men det är också en bok för dig som vill läsa en berättelse där berättaren är totalt lojal med sina karaktärer, oavsett dessa personers tankar, handlingar eller känslor och det finns en ömhet och äkthet i berättelsen som känns ovanlig både i dikten och i verkligheten.

Med utgångspunkt i katastrofen med passagerarfartyget Scandinavian Star 1990 då 159 människor miste livet blir Pengar på fickan en roman om kapitalismens återverkningar. En politisk roman med andra ord. I en del öron kanske detta kan låta lita trist och även om Pengar på fickan inte är en humoristisk roman har Nordenhof en fantastisk språkkänsla som gör läsningen till sann njutning. En bok som bör läsas mycket sakta och gärna högt. Lika viktigt som kapitlet om det försäkringsbedrägeri som tros ligga bakom den fruktansvärda färjeolyckan, (ett avsnitt som inte kan beskrivas på annat sätt än som en käftsmäll), är den inte allt igenom lyckliga kärleksrelationen mellan Maggie och Kurt. Två vingklippta människor som gör fel och hamnar snett, men som aldrig ger upp drömmen om ett bättre liv.

Här har vi en författare som vågar gå emot den trend av autofiktion som präglat litteraturutgivningen under senare år. Och det mest fantastiska är att detta är första delen av sju planerade. Jag har ingen aning om Kurt och Maggie kommer att dyka upp i kommande delar, men jag hoppas verkligen det!

Lillemor Åkerman

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , . Bokmärk permalänken.