Varbergs bibliotek – LITTERATURKRITIK Upplaga 23 september

Redaktionen: Marianne, Andrea, Rebecka, Fredrik, Jenny, Ylva, Mia och Lillemor.

I veckans upplaga av ”Varbergs bibliotek – litteraturkritik” belyser Lillemor Åkerman priset Årets översättning samt bibliotekets arbete med litteratur översatt från andra språk än engelskan. Hon har även läst Detransition, baby av Torrey Peters samt Nattdjur av Camila Sosa Villada och Vivek Ojis död av Akwaeke Emezi. Andrea Johansson har läst Andromeda av Therese Bohman. Böckerna är ganska olika men minsta gemensamma nämnare är att de behandlar relationer som är komplicerade och ses som problematiska av en del i sin omgivning. Det är svårt att föreställa sig hur komplicerad en relation eller en kärlek kan vara om man ovanpå allt annat dessutom lägger till en könstillhörighet man inte känner sig bekväm i.

Vi vill samtidigt göra er uppmärksamma på att vi nyligen fått så kallade regnbågshyllor på Varbergs stadsbibliotek. Det finns en på barnavdelningen och en på ungdomsavdelningen. I hyllan på ungdomsavdelningen står även regnbågsböcker som riktar sig till vuxna. Här finner du litteratur som innefattar eller berör hbtqi på ett eller annat sätt.

Varmt välkommen säger vi också till Marianne Castellano som är ny medlem i redaktionen.

Varbergs bibliotek – litteraturkritik är ett projekt som genomförs i samarbete med Kritiklabbet och Regionbibliotek Halland. Målet är att hitta nya former för litteraturkritik och läsfrämjande och öka kunskapen om redaktionellt arbete på biblioteken i Varberg.

Andrea Johansson och Fredrik Svanå (redaktionssekreterare)

Dagens texter

Lillemor Åkerman skriver om Årets översättning

Lillemor Åkerman skriver om Detransition, baby av Torrey Peters samt Nattdjur av Camila Sosa Villada och Vivek Ojis död av Akwaeke Emezi.

Andrea Johansson skriver om Andromeda av Therese Bohman

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.