Visselpipor

Vardagshjältar av Eva Joly.Under senare år har ordet ”whistleblower” eller ”visselpipa” blivit allt mer vanligt förekommande. En visselpipa är en person som avslöjar oegentligheter, såsom korruption, inom en organisation, företag eller liknande. Transparency International Sverige (TIS), en oberoende ideell organisation vars mål är att sprida kunskap om korruptionens skadliga verkningar, instiftade för fyra år sedan priset Årets visselpipare och i november 2010 utsågs undersköterskan Peter Magnusson och konsulten Karin Törnqvist till det gågna årets Visselpipor. Törnqvist fick priset för sitt avslöjade om mygel och maktmissbruk inom Göteborg Energi, Magnusson för att han vågade slå larm om rasistiska uttalanden på Södertälje sjukhus.

Nu har det kommit en ny bok i ämnet, Vardagshjältar. Författaren Eva Joly kommer ursprungligen  från Norge. I många år arbetade hon i Frankrike som undersökningsdomare med inriktning på ekonomisk brottslighet, men efter att ha mordhotats för att ha avslöjat mutor och bestickning inom oljebolaget Elf, tvingades hon fly tillbaka till Norge. I sin bok berättar hon om ett antal människor runt om i världen som vågat slå larm om fiffel, mutor och korruption. Det är t.ex. John som visat på hur destruktivt överföring av pengar till olika skatteparadis, i det här fallet Jersey, är för världsekonomin. Det är Raffaele som blivit talesman för alla de människor som drabbats av dumpningen av sopor i södra Italien. Och det är Mark och Helen som avslöjade British Aeropspace mutor i mångmiljardklassen i utyte mot att få sälja militärflyg till Saudiarbien, en utredning som dock stoppades av den brittiska regeringen.

Jolys exempel handlar alla om internationell korruption på hög samhällsnivå. Här i Sverige har avslöjandena om korruption inom kommunala bolag tyvärr tydligt visat att inte heller vårt land är befriat från mygel och korruption.

Lillemor Åkerman

Detta inlägg publicerades i Facklitteratur, Lästips och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar